Månad: januari 2018 (Sida 1 av 3)

Vietnam bör vara försiktig med kredittillväxten – Moody’s

Ytterligare lättnader i penningpolitiken kan utgöra risker för Vietnams ekonomi och banksektor, enligt Moodys Investors Service.

”Med tanke på att regeringens fokus verkar vara att stödja tillväxten kan State Bank of Vietnam fortsätta att driva en neutral och tillmötesgående politisk inställning”, citerade Bloomberg, Anushka Shah, en analytiker för kreditvärderingsinstitutet i Singapore.

”Men stimulerande penningpolitik riskerar att undergräva makroekonomisk stabilitet, särskilt när redan kredittillväxten växer snabbt”, sa Shah”. En fortsatt acceleration i kredittillväxten kan också innebära vissa risker för banksektorn genom att bankernas kapitalbuffertar försvinner”.

Vice riksbankschef, Nguyen Thi Hong, sa att centralbanken kommer att ”hantera kredittillväxten på ett flexibelt och försiktig sätt hjälpa företag och öka den ekonomiska tillväxten, samtidigt som de kan begränsa riskerna i vissa affärsområden”.

Vietnams ekonomi växte med 6,81 procent 2017, jämfört med 6,61 procent föregående år, det högsta på ett årtionde, enligt General Statistics Office.

Can Van Luc, chefsekonom på Vietnams största bank BIDV, sa att landet inte borde försöka öka kredittillväxten överhuvudtaget.

”Kredittillväxten har expanderat snabbt de senaste åren. Det är dags att vara försiktigare. ” Vietnam har en av de högsta kredittillväxterna i Asien, sa Van Luc.

Landets banksektor uppskattade att  kredittillväxten steg med 18,1 procent 2017, enligt finansdepartementet. Den har också prognostiserat tillväxten till 17 procent i år. Centralbanken bad nyligen långivare om att strama upp kontrollen över investeringslån avsedda för aktie- och fastighetsmarknaden och varnade om risker för ”bad debt” dvs. osäkra fordringar. De uppmanade dem att prioritera jordbruk, export, stödjande av industrier och högteknologiska investeringar.

 

Källa: https://e.vnexpress.net/news/business/vietnam-should-be-cautious-about-credit-growth-moody-s-3705452.html

Vietnams största statsägda rederi ska bli privatiserad 2018

Vietnams största statsägda rederi och hamnoperatör, Vinalines, planerar att inleda ett första offentligt erbjudande i mitten av detta år, enligt verkställande vd för Vinalines, Nguyen Canh Tinh. Upp till 35 procent av Vinalines kommer att säljas till lokala och utländska investerare.

Regeringen har bett om att företaget ska privatiseras, men planerar att behålla en kvarvarande andel på 65 procent i rederiet, medan resten kommer att säljas till lokala och utländska investerare. Enligt bolagets privatiseringsplan som förmedlas av transportministeriet till regeringen för godkännande värderas Vinalines aktiekapital till närmare VND 13.92 biljoner ($630 miljoner). Bolagets intäkter uppskattades till VND 16 biljoner år 2017 och slog sitt årliga mål med 15 procent. Av dessa intäkter, stod VND 4.4 biljoner från hamntjänster, medan VND 7.1 biljoner kom från transporttjänster. Vinalines redovisade en vinst på VND 515 miljarder förra året och totala tillgångar uppgick till över VND 18 biljoner.

Källa: https://e.vnexpress.net/news/business/vietnam-s-largest-state-owned-shipping-firm-to-be-privatized-in-2018-3705073.html

 

Vietnam är världsetta i förmögenhetstillväxt, +210% på 10 år!

Den privata förmögenheten i världen uppgår nu ackumulerat till $ 215 biljoner, en ökning med 12% under 2017, enligt den senaste rapporten från marknadsundersökningsföretaget New World Wealth. Detta nummer omfattar idag rikedom som innehas av den allmänna befolkningen, liksom de 15,2 miljoner miljonärerna (+1 miljon dollar i tillgångar), 584.000 flera miljonärer (+10 miljoner dollar i tillgångar) och 2 252 miljarder dollar (+1 miljon dollar i tillgångar) i världen.

Vietnam, som hade en förmögenhetstillväxt på 210%  under det senaste decenniet, är ett framväxande tillverkningscentrum. Marknaden prognostiseras av New World Wealth att växa ytterligare 200% de närmaste tio åren, förstärkt av stark tillväxt inom sina lokala sjukvårds-, tillverknings- och finanssektorer.

Källa: http://www.visualcapitalist.com/visualizing-global-shift-wealth-10-years/

Bildkälla: https://www.instagram.com/richkidsofvietnam_/

Den vietnamesiska aktiemarknaden hade ett mycket imponerande åri fjol när VN-index ökade med cirka 40 procent. Vissa stora företag med ett börsvärde på $1 miljard eller mer, såsom VP Bank, Vincom Retail och Petrolimex, noterades på börsen, vilket gav ytterligare investeringsalternativ till investerare. Utländska investerares nettoinflöde uppgick till mer än $1 miljard på den vietnamesiska aktiemarknaden 2017. Marknadens höjdpunkt år 2017 var att State Capital Investment Corporation (SCIC) sålde 3,3 procent av sina aktier i Vinamilk till Jardine Cycle & Carrirage till premium, vilket uppgick till 20 procent över marknadspriset. Det bidrog till att öka Vinamilks aktiekurs som i sin tur höjde den vietnamesiska aktiemarknaden.

 

 

 

Intäkter från turismen har 26-faldigats på 16 år

Tema: Têt – Vietnamesiska nyåret – Vad innebär högtiden för Vietnams ekonomi?

Têt – Vietnams nyår som infaller samtidigt som det kinesiska nyåret. Fullständiga namnet är Tết Nguyên Đán som betyder den första morgonens fest. Det innebär även en kraftig boost i ekonomin under första kvartalet varje år. Högtiden infaller i slutet av januari vissar år och så sent som mitten av februari andra år. Têt är en högtid där vietnameser, både expat-vietnameser och vietnameser, reser hem till Vietnam för att besöka sina släktingar och sina avlidna släktingar på kyrkogårdar. Dessutom så ökar konsumtionen av sällanköpsvaror och mat då släkterna träffas och ger varandra gåvor. Att ge gåvor under Têt har varit en traditionell sed i Vietnams antika kultur. Vietnameserna är dessutom mycket noga med att prata och uppföra sig väl under de allra första dagarna efter nyår, eftersom det kan bestämma lyckan under hela året.

Têt är också den tid då de flesta vietnameser får sina bonusar – ofta motsvarande en månadslön eller mer. Därför är Têt den bästa perioden för konsumtionssiffrorna i Vietnam.

 

Så hur stort är egentligen detta för Vietnams ekonomi? Jag tänkte sammanställa lite siffror på detta utifrån siffror från de senaste 2 åren.

Enligt Kantar Worldpanel Vietnam beräknas hushållsinköp (elektronik, vitvaror mm.) under Tet 2017 uppgå till USD 1,76 miljarder för totalt Vietnam, vilket är nästan dubbelt så mycket som under en normal månad. Tet 2017 bevittnar också en tvåsiffrig konsumtionstillväxt mot Tet 2016, både i städerna och på landsbygden.

Källa: https://www.kantarworldpanel.com/vn/news/Tet-A-spectacular-spending-spree

En undersökning som gjordes av TNS, en del av Kantar World Panel, 2016 visade att 56 procent av de undersökta konsumenterna sa att de kommer att spendera VND 5,5 miljoner till VND 15 miljoner (USD 246 – $ 670) åt sig själv och till hushållet, främst mat, kläder och möbler under Têt.

Kategorin ”Gifting / supporting others” och ”Lucky money” står för en mindre andel av Têt-utgifterna, där 66 procent av konsumenterna rapporterar att de bara spenderar VND 1 miljoner till VND 5,5 miljoner ($ 45 – $ 246) i vardera område, enligt undersökningsresultatet. Inom kategorin kontantgåvor / kuvert, mat och öl leder kontantgåvor tillväxten med 45 procent, 32 procent respektive 29 procent.

I allmänhet beräknar 93 procent av vietnameserna att öka sina normala utgifter för Têt, och i genomsnitt uppskattades konsumenterna att under 2016 spendera VND 14,2 miljoner ($ 643) under Têt, vilket översteg snittet på VND 4 miljoner (179 USD) under 2015, enligt TNS.

Källa: http://en.vietstock.vn/2016/02/survey-reveals-how-vietnamese-consumers-plan-on-spending-for-tet-38-225740.htm

 

Efterfrågan på varor under månaderna före Tết (från 1 januari 2018 till 28 februari 2018) beräknas vara 10-15 procent högre än andra månader, enligt ministeriet för handel och industri i Vietnam.

http://vietnamnews.vn/economy/417672/hn-prepares-goods-worth-114-billion-for-tet.html#jBubA0I4x2GECKpP.97

Oro bland investerarna efter förslag om höjt kapitalkrav på aktiebelåning

Statens värdepapperskommission (SSC) har utfärdat ett förslag till en lag som kräver att det initiala kapitalkravet som värdepappersbolag har ingått med investerare för belåning av värdepapper ska vara minst 60 procent, vilket förväntas träda i kraft i början av februari. Kapitalkravet är det belopp som en investerare måste personligen lägga undan från sitt egna kapital likt handpenningen för ett bolån.
Detta innebär också att man kan endast belåna portföljerna med 40% av totalt portföljvärde. Utkastet som skickades den 12 januari för att samla in feedback och förväntas träda i kraft i början av februari, betraktas som en SSC-manöver för att minska potentiella risker på aktiemarknaden och reglera flödet av kapitallån på marknaden.
För närvarande, får aktiebelåningen uppgå till 50 procent av värdet.  Oro bland investerarna på vietnamesiska börserna var att detta förslag skulle godkännas och i och med det sticka hål på den konstant stigande vietnambörserna. SSC-ordförande Tran Van Dung  lugnande investerarna att utkastet inte skulle påverka aktiemarknaden negativt. Marginalförhållandet 60:40 (investerare måste ha 60 procent av aktieinnehavets värde och får låna resterande 40 procent från mäklaren) användes tidigare under  2013. Men sedan beslutade Vietnams värdepappersmarknadsregulatorer att justera förhållandet till 50:50, med sikte på att öka likviditeten på marknaden för att låta investerare låna mer.
”När börsen har blivit stabil bör vi gå tillbaka till det gamla förhållandet 60:40, vilket kommer att stödja en hållbar tillväxt på aktiemarknaden och stärka riskhanteringen hos värdepappersbolagen”, sa Dung. Enligt Viet Dragon Securities Co (VDSC) har ändringen av aktiebelåningen både positiva och negativa effekter på marknaden. Belåningen bidrar till att öka kapitalflödet till aktiemarknaden. Förhöjningen av kapitalkravet kan vara ett sätt att kyla ner kredittillväxten inom banksektorn, efter ett minskat tillväxtmål på 17 procent år 2018, vilket framgår av statsbanken, sade VDSC.
Nedgången i kredittillväxten kommer troligen att påverka tillväxten av VN-Index, sade VDSC. Även om det nya förslaget inte har godkänts har det höjt allmänhetens farhågor att kassaflödet i aktiemarknaden kommer att pressas och därmed påverka aktiemarknadens utveckling, enligt HCM Securities Corp (HSC). I sin rapport säger HSC att det nya förslaget från SSC kommer att minska investerarnas upplåningsbehov på grund av HSC minskade utlåningsförmåga.

Vietnam och Indien signerar ett bilateralt handelsmål på 15 miljarder dollar till 2020

Vietnam och Indien har kommit överens om att förbättra sitt ekonomi- och handelspartnerskap till motsvarande 15 miljarder dollar till och med år 2020. Premiärminister Nguyen Xuan Phuc och indiens president Ram Nath Kovind undertecknade avtalet under sitt möte i New Delhi den 24 januari som en del av den vietnamesiska ledarens besök för att delta i ASEAN-toppmötet i Indien.

De två ledarna gick också med på att anordna mer frekventa besök med delegationer från regeringar, parlamentariker och partier från båda länderna. Båda ledarna sa att de är nöjda med förstärkningen av Vietnam-Indien-banden och samarbetet, eftersom det bilaterala förhållandet uppgraderades till ett omfattande strategiskt partnerskap i september 2016. PM Phuc bekräftade Vietnams konsekventa politik för att förbättra banden med gamla vänskapsbanden som Indien. Som svar sade den indiska sidan att de skulle fortsätta att stödja Vietnam genom högkvalitativ personalutbildning, utvecklingsstödspaket och förmånskrediter.

President Kovind hyllade Vietnams roll i att stärka ASEAN-Indien-banden och citerade Vietnams viktiga roll i Indiens nya Act East Policy. Han lovade att sträva efter mer och större insatser för att främja de två ländernas partnerskap baserat på deras 45-åriga relation.

”Handels- och investeringssamarbeten bör ligga i fokus och prioriteringen för det strategiska partnerskapet mellan ASEAN-länderna och Indien. Potentialen i dessa samarbeten bör utnyttjas till fullo i dessa två ekonomiskt dynamiska regioner med en befolkning på 1,85 miljarder människor, ett kombinerad BNP på 3,8 biljoner US-dollar i 2017, vilket är storleken på världens fjärde största ekonomi med prognosen att överstiga 8 biljoner dollar år 2025. Vi måste effektivt genomföra avtalen om handel och investeringar för att släppa lös de två regionernas underliggande potentialer”. Citerades Phuc.

”ASEAN bör genomföra ett omfattande samarbete med Indien på olika områden baserat på fred, stabilitet och rättsstatsprincipen i regionen och i både Indiska oceanen och Stilla havet. Eftersom hela regionen just nu erfar geopolitiska spänningar, religiös extremism, terrorism, klimat förändring, cybersäkerhet med mera”. Tillade Premiärminister Nguyen Xuan Phuc.

”I och med Indiens försprång i den 4: e industriella revolutionen bör Indien som ett ledande land skapa ett starkare samarbete med ASEAN-länderna inom områden som innovation,  uppkoppling av olika industrisektorer och deltagande i globala värdekedjor, vilket i sin tur kommer att bidra till att skapa en möjlig miljö för utvecklingen av bilaterala band. Vietnam har gjort sitt yttersta för att tillsammans med andra ASEAN-länder förverkliga ”ASEAN 2025 Vision” i samband med Indiens Act East Policy”, enligt Premiärminister Phuc.

Sebastian Eckardt, Världsbankens ledande ekonom i Vietnam – ”FDI kommer att vara den främsta drivkraften för tillväxten i den vietnamesiska ekonomin under de närmaste fem åren”.

Sebastian Eckhardt, lägg namnet på minnet, representerar Världsbanken i Vietnam och blev intervjuad igår av Việt Nam News reporter Phương Uyên gällande hans syn på Vietnams ekonomi. Han gav regeringen både ris och ros i deras arbete i att utnyttja flödet av FDI, foreign direct investments. Han drog liknelsen mellan Vietnam och Sydkoreas resa från fattigt U-land efter Koreakriget till dagens Sydkorea.  Detta är givetvis en väldigt bred liknelse men han drog den liknelsen i samband med hans svar om när Sydkorea låg på samma nivå som Vietnam utbildning och köpkraftsmässigt.

Jag tänkte inte direktöversätta hela intervjun, utan detta lämnar jag till er som vill läsa mer om hans resonemang. En fråga som jag tycker är viktigare att förmedla tänkte jag översätta och citera här nedan.

Vilka utmaningar tycker du att Vietnam står inför?

” Strängt taget är kortsiktiga ekonomiska mål lätt att uppnå för Vietnam, på grund av sin geografiska fördel, billiga arbetskraft och en generell ökning av den globala ekonomin som driver den övergripande tillväxten. Såtillvida en systematisk chock uppstår i landet, så utesluter jag inte att den vietnamesiska ekonomin kan växa minst 6 till 7 procent år 2018.

Jag tror att landet har gjort det ganska bra hittills, men eftersom i takt med att landet fortsätter att växa så kommer hindren att hålla sig högre och högre upp i systemet. Detta beror på att många av de första fördelarna såsom FDI och tillväxtbidrag, tenderar att bli föråldrade och inte ge samma effekt som i början av tillväxtstadiet.

Helt ärligt förväntar jag mig att  landets väg i utvecklingen kommer att bli brantare. I början är det enkelt att skära ner på systematisk ineffektivitet såsom policies och lagar, men när landet går framåt måste beslutsfattarna vara mer fokuserade på de långsiktiga målen.

Utmaningarna är därför mer på medellång sikt, när konkurrensen i ASEAN-länderna och övriga asiatiska låginkomstnationer ökar, till exempel när Laos eller Myanmar växer till sig. Vietnam stiger som, som Kina en gång gjorde och det kommer att kräva en kollektiv insats inom alla sektorer, från personal och kapital till infrastruktur för att landet ska fortsätta att stiga.

Regeringen har tydligt fokuserat på effektivisering av olika företagsprocesser, vilket minskar de administrativa bördorna för företagen. Det har gjort tydliga framsteg, men efter att ha pratat med företag tror jag Vietnam har fortfarande mycket att göra för att nå sina ekonomiska mål på medellång sikt. Det finns fel i mycket lagstiftning för företag, inklusive grundläggande funktioner som skattebetalande. Det kommer att krävas mycket för att stänga sådana luckor mellan Vietnam och andra länder i regionen, exempelvis Malaysia.

Dessutom är det mesta av landets produktion beroende av utländska direktinvesterade (FDI) företag, så det är avgörande att det finns en lekplats för Vietnams egna företag att skapa, expandera och generera sysselsättning. På kort sikt är Vietnams största utmaning att utnyttja nuvarande tillväxtmönster och utnyttja fördelarna med inflödet av direktinvesteringar.

Läs mer på http://vietnamnews.vn/economy/421748/domestic-demand-to-fuel-viet-nam-economy-in-2018.html

 

Nu återuppas handeln på HOSE

Vid lunchtid idag svensktid så kom beskedet från Ho Chi Minh-börsen att handelsystemet är återställd och imorgon torsdag så börjar handeln utifrån värdena från den 22a på eftermiddagen, vid handelsstoppet. Någon information om skälet bakom är ganska vagt och ryktet om investerare från Abu Dhabi är inte bekräftat.

« Äldre inlägg

© 2024 Frontier Vietnam

Tema av Anders NorenUpp ↑