Månad: februari 2019

Vid uppgradering ska minst $857 miljoner in på börsen – Dessa bolag väntas ETFerna köpa

Mellan varven när jag skummar igenom vietnamesiska nyhetssidor dyker det upp artiklar om den stundande omklassificeringen som alla väntar på. Dessa artiklar tenderar att dyka upp strax efter nyår, kring maj och i september. Skälet till de två sistnämnda är för att under dessa två perioder genomför MSCI och  FTSE Russell sina genomgångar av upp- respektive nedgraderingar av olika länders marknadsstatus. Jag har skrivit åtskilliga uppdateringar kring detta då uppgraderingen är central för bloggen. Vill du som ny läsare av bloggen läsa om mina tidigare inlägg går det bra att söka på “MSCI” i sökrutan.

I den senaste artikeln jag läste gick värdepappersbolaget Bao Viet Securities Co. (BVSC) in på hur stor påverkan en uppgradering skulle ge landets huvudindex VN och de två börserna i stort. Precis som många andra artiklar på ämnet är dessa siffror endast estimeringar, men ändå väldigt kvalificerade sådana.

Enligt BVSC så skulle en uppgradering av Vietnam från en gränsmarknad till en tillväxtmarknad först och främst påverka åtta storbolag från VN30.

 

Bolag                                   Börsvärde per 190228

Vingroup (VIC)                   $16,13 miljarder

Vincom Retail (VRE)          $3,34 miljarder

Vinhomes (VHM)              $12,62 miljarder

Vinamilk (VNM)                $10,57 miljarder

Vietcombank (VCB)           $9,67 miljarder

Bao Viet Holdings (BVH) $2,84 miljarder

Sabeco (SAB)                          $6,63 miljarder

 

Dessa bolag har högst marknadsvärde på VN30 i skrivande stund och vid en uppgradering skulle andelen i MSCI Emerging Market Index ligga mellan 0,02 (BVH) – 0,12 (VIC) procent i vikt av det totala indexet. När det kommer till FTSE skulle viktfördelningen se likvärdig ut med ett spann på 0,02 – 0,11 procent.

Däremot så räcker det inte med att ha ett högt börsvärde utan även vissa likviditetskriterier. Mellan FTSE och MSCI är kraven betydligt striktare har MSCI än FTSE, men det som båda analysföretagen tittar på bland annat är marknadsvärde, likviditet i aktien, utländsk äganderätt och free-float-andel. Det finns för närvarande två aktier som inte har uppfyllt samtliga krav och det är BVH och VHM. Deras aktier har inte uppfyllt kravet på likviditet i aktien. För att kunna uppnå en tillräckligt hög likviditet måste aktierna ha omsatt i genomsnitt mer än 508 000 aktier per handelsdag enligt FTSEs kravlista.

Ponera att dessa åtta bolag når kraven för en uppgradering och allt annat kring börsen som helhet i enlighet med FTSE och MSCIs krav, hur stora inflöden bör man förväntas att se? Inflödet är givetvis en väldigt relativ måttstock då ETFernas totala förvaltade kapital ändras från dag till annan. Men om nu FTSE skulle inkludera Vietnam idag så skulle minst $375 miljoner dollar flöda in på den vietnamesiska aktiemarknaden. Detta baseras på att just nu har FTSE Emerging Markets Index ett samlat förvaltat värde på $76,4 miljarder baserat på de ETFer som följer indexet.

Antalet ETFer som använder FTSE Emerging Markets Index uppgår just nu till 27 stycken. För MSCI är jackpotten betydligt större. I det här fallet kan inflödet uppgå $857 miljoner dollar då MSCI Emerging Markets Index har ETFer med ett samlat förvaltat kapital på $200 miljarder dollar.  Med andra ord pratar vi om en andel av det samlade kapitalet på 0,43-0,49 procent i respektive index.

BVSC räknar med att Vietnam kommer att inkluderas i FTSE Emerging Markets Index tidigast i mars 2020 då de ser ett bra samband mellan landets revidering av dess värdepapperslag vid dess åttonde sammanträde under tredje kvartalet 2020. Jag har försökt att hitta någon konkret förändring som väntas sammanfalla då och hittat en stor förändring. Idag kan börsnoterade företag justera sitt tak över andelen utländska ägare i en handfull sektorer, men under sammanträdet 2020 väntas fler sektorer få häva eller justera upp taket.

Amerikanska luftfartsverket godkänner Vietnam – Möjliggör direktflyg mellan USA och Vietnam

Amerikanska FAA, Federal Aviation Administration gav Vietnam lagom till alla hjärtans dag CAT 1. CAT 1, category 1, krävs för att få öppna direktlinjer alternativt code share till USA.

Vietnam har ansökt om att få CAT 1 två gånger tidigare, men har inte lyckats uppfylla samtliga krav.  År 2013 sökte Vietnam för första gången, men kuggade på 49 punkter varav hälften var säkerhetsrelaterade. 2017 ansökte dom igen, men den här gång missade dom en väldigt liten marginal.

Vietnam Airlines 787-9 Business Class

Godkännandet öppnar upp för Vietnam Airlines, Vietjet Air och nytillskottet Bamboo Airways att flyga direkt till USA, något som samtliga tre bolag har för avsikt att göra före 2022.

Civil Aviation Authority of Vietnam, CAAV, kommer att ansvara för bevakningen av regelefterlevnaden och direktrapportera till FAA.  CAAV har jobbat mot ett godkännande sedan 2012 med hjälp från Boeing.

Att få ett CAT 1-godkännande är väldigt svårt och att behålla ett CAT 1 är ännu svårare. Stora resurser krävs för att följa med marknadens nya regleringar och se till att flygplatserna utrustar sig med ny teknik och certifieringar. Utöver det krävs även att flygbolagen följs upp och regelbundna upprustningar av flygplansflottan.

Vietnam Airlines har genom sammankopplade flighter flugit gods och turister till USA sedan 1996 och har sedan 2001 ett representantkontor i USA. CAT 1 gör det möjligt för Vietnam Airlines att kapa mellanhänderna och flyga direkt eller via code share till amerikanska städer.

The Airports Corporation of Vietnam avser att investera i nya Long Thanh International Airport

The Airports Corporation of Vietnam sköter idag 21 av landets flygplatser och är på god väg att få möjligheten att sköta den 22:a i ordningen. Går allt som det ska väntas första fasen av Long Thanh International stå klar 2025. Redan vid den första fasen ska Long Thanh kunna ha en kapacitet uppåt 20 miljoner passagerare per år. När den sista etappen är klar 2050 kommer flygplatsen kunna ta 100 miljoner passagerare per år. Under 2017 reste 12,5 miljoner flygpassagerare till Vietnam, en ökning med 14,4 procent från 2016. Allt som allt kommer byggandet ske i tre faser.

The Airports Corporation of Vietnam, ACV, avser att investera drygt $1,5 miljard dollar, drygt en fjärdedel av kostnaden för att bygga flygplatsen. Pengarna är tänkt att färdigställa första fasen av flygplatsen och hela projektet förväntas uppgå till $5,4 miljarder.

För att kunna påbörja bygget av flygplatsen behöver ACV köpa en markareal motsvarande 1800 hektar. Just nu jobbar ACV med transportministeriet med att försöka köpa upp marknaden i området. För närvarande arbetar gummitillverkaren Dong Nai Rubber Corporation på området och företaget har sina gummiplantage där flygplatsen är tänkt att byggas. Utöver plantaget bor idag gummitillverkarens 200 anställda även på området.

Innan man tar det första spadtaget så kommer ett konsortium av konsulter att genomföra en miljökonsekvensrapport nästa månad. Konsulterna består av representanter från tre japanska, ett franskt och två vietnamesiska konsultfirmor. Dessa konsulter ska även presentera en genomförbarhetsrapport till sommaren. När den är klar kommer ministeriet presentera rapporten i oktober och då kommer även regering att ta ett beslut om man ska sätta igång byggandet av flygplatsen 2021 eller ej. Vid ett godkännande kommer ett upphandlingsförfarande att upprättas redan 2020.

Bakgrunden till att flygplatsen byggs är för att kunna avlasta den största internationella flygplatsen i Vietnam, belägen utanför Ho Chi minh City, Tan Son Nhat International Airport. Den nya flygplatsen kommer att ligga 4 mil öster om staden medan Tan Son Nhat ligger endast 7,4 kilometer från stadskärnan. På grund av dess geografiska läge kan dagens Tan Son Nhat inte växa i samma utsträckning som Long Thanh.

Nytt dekret: Billigare transaktioner och dyrare terminsaffärer

I fredags sjösatte regeringen ett reviderat dekret, Circular No. 127/2018 / TT-BTC. Delar av dekretet ändrades sedan  i fjol och en utav mina läsare vidarebefordrade ett mail från SSI som visar hur dekretet ändrar prislistan hos de större bankerna. 

Den positiva nyheten för oss som investerar i aktier i Vietnam är att från och med den 15:e februari i år så kan man överföra kontanter gratis från sitt bankkonto hos följande banker: Vietcombank, Vietinbank, BIDV, Sacombank och ACB till valfritt värdepappersbolag. Detta gäller transaktioner upp till VND 500 miljoner, drygt $21537 eller 200 000 kronor. Transaktioner över VND 500 miljoner alternativt andra banker än ovan nämnda, baseras på den andra bankens prislista. Innan den 15:e februari kunde en transaktion, uttag som insättning, antingen vara helt gratis eller kosta uppåt VND 5500 per tillfälle.

När en värdepapperstransaktion genomförs måste kunderna betala avgifter till HNX och VSD, Vietnam State Depository, enligt dekretet som reglerar servicepriserna inom värdepapper på börsen och VSD.

Efter att dekretet trätt i kraft ligger nu en transaktionsavgift för derivathandel på HNX kring VND 3 000 (0,13) per termin. De enda underliggande tillgång som inte inkluderas i priset är terminshandel i statsobligationer som inte har släppts ännu. För statsobligationer kommer avgiften att uppgå till VND 5000 ($0,21). Det finns också en ny avgift för hantering av positioner där hanteringsavgiften ligger på VND 3 000 / kontrakt / konto / dag (inklusive semesterdagar).

Tidigare hade investerare som handlade terminer endast behövt betala transaktionsavgifter till värdepappersbolagen. Vissa av aktörerna erbjöd transaktioner gratis inom terminshandeln, medan andra tog ut en avgift på VND 3000 ($0,13).

Från och med april 2019 måste noterade bolag och offentliga företag ha internrevision – PwC Vietnam understödjer arbetet

För två veckor sedan blev det officiellt, från första april i år kommer företag som ägs minst till hälften av vietnamesiska staten att krävas ha internrevision i verksamheterna. Detta dekret (05/2019/ND-CP) sker i enlighet med regeringens krafttag för en mer transparent och kvalitetsmässig bolagsstyrning. Jag har tidigare nämnt kraven som behöver uppnås för att landet ska uppgraderas till tillväxtmarknad. Detta besked glädjer mig och i takt med att behovet av revision ökar i landet tror jag kommer att leda till att fler revisionsbyråer kommer etablera sig i Vietnam.

Ett utav dessa krav är att se till att alla investerare behandlas lika och får samma information av god kvalité. Utöver det behövs bättre rapportering från bolagen och för att det ska fungera behövs internrevision som kan rapportera eventuella systemrisker i verksamheten och följa upp bolagens regelefterlevnad internt.

De verksamheter som kommer att behöva införa internrevision är bolag där staten äger minst 50 procent av verksamheten, statliga myndigheter, ministerier och dylikt. Även om det inte kommer att vara ett krav för övriga verksamheter som inte inkluderas uppmuntrar dekretet att fler ansluter sig.

PwC Vietnam kommer att bistå med stöd för implementering av det nya regelverket. Enligt protokollet så kommer verksamheter som omfattas av de nya reglerna att få 24 månader på sig att anpassa sig till de nya reglerna. För den som är intresserad så kan man läsa hela dekretet här . 

Natursköna kuststaden Da Nang väntas bli landets framtida Silicon Valley – Första delen av Da Nang IT Park färdigställd

Först och främst vill jag förvarna mina läsare att veckans publikationer kan bli färre än vanligt då undertecknat har drabbats av influensan. Jag lovar att försöka leverera två artiklar denna vecka, men det går verkligen inte snabbt, nog om det. En riktigt rolig nyhet landade på mitt bord när jag sökte igenom nätet efter nyheter och handlade om kuststaden Da Nang. En plats jag länge velat besöka och toppar min bucket list för Vietnam. En detalj som jag inte kände till var att staden har idag, utöver palmträd och resorts, en av landets största IT-hubbar.  

Faktum är att staden har tillsammans med Microsoft lagt fram flertalet stora digitaliseringsprojekt i området sedan 2010. Under 2015 implementerade Microsoft flertalet nya molntjänster till statsanställda i Da Nang i ett led till att effektivisera och centralisera samhällsfunktioner via molnet. Dessutom har Da Nang flera år i rad legat i toppskiktet i indexet Provincial Competitiveness Index (PCI). Från 2015 fram till 2019 har staden vuxit snabbast i Vietnam, från 1 miljon invånare till 1,4 miljoner. Utöver detta ligger Da Nang fantastiskt väl geografiskt då den ligger i änden av öst-västra korridoren som börjar i Myanmar och slutar i Vietnam. Kanske är min bild av Da Nang som primärt semesterort helt fel och istället bör man se staden som en framtida startup-scen primärt och semesterort sekundärt?

Bildkälla: Da Nang Hi-tech Park

För närvarande har Da Nang ett område, Da Nang Hi-Tech Park, som ensamt mottagit investeringar uppåt $250 miljoner dollar. Av tio pågående projekt är tre av dom 100 procent kapitaliserade genom utländska direktinvesteringar. Området är på hela 400 hektar och stod klar 2010. Fördelarna med att etablera sig i dessa zoner som parkerna utgör ligger främst i finansiella understöd och skattelättnader.

Projekt i Hi-tech Park som har ett högre värde än $132 miljoner dollar kommer att endast behöva betala en skattesats på 10 procent i 30 år från etableringen och slippa betala bolags- och importskatt. Jag gillar personligen den här typen av ekonomiska zoner då det bidrar till att landet kan på kort tid få en väletablerad industri med högteknologi och starka samarbeten med utländska bolag. Bolagen får skattelättnader samtidigt som kompetens och tjänster sprider sig till den stora massan.

Det nya området Da Nang IT Park ligger knappt 2 mil från Da Nangs stadskärna och knappt 3 kilometer från Da Nang Hi-tech Park. Da Nang IT Park, förkortat DITP, är samägt mellan Trung Nam Group och en grupp vietnamesiska och amerikanska investerare. Information om Incitament och stöd finns att läsa på DITPs hemsida. Första delen av DITP står klar nu och motsvarar 131 hektar och har kostat $82 miljoner. Totalt kommer parken att utgöra 341 hektar och väntas skapa 25 000 nya arbetstillfällen när parken står klar.

Vietnam Januari PMI sjönk till 51,9 (53,8) – Landet lägger den 38:e tillväxtmånaden till handlingarna

I december skrev jag att trenden var bruten och vietnamesisk PMI för november tycktes då indikera att landet skyddas från externa hot. Tidningarna och data tycktes ge ett sken av en ekonomisk tillväxt där hoten rinner av som smör i en teflonpanna. Än så länge är 51,9 ingen fara på taket. Jag ber om ursäkta att jag glömde kommentera PMI december, men den föll helt enkelt bort. Så länge PMI håller sig över 50-strecket är det som bekant god ekonomisk aktivitet. Faktum är att både svensk och vietnamesisk PMI ligger för närvarande i par, men skillnaden ligger i att vår tjänstesektor är dominerande medan vietnamesisk tjänstesektor är fortfarande i sin linda.

Lite kort om januarirapporten så kan man konstatera att inflationspressen var obefintlig på output priserna, det vill säga försäljningspriserna till konsument för fjärde månaden i rad. Input priserna fortsätter att öka, dock marginellt.  51,9 för januari, ner från 53,8 i december,  är den lägsta siffran sedan september och tittar man tillbaka på se senaste året låg PMI kring dessa nivåer även i mars. Samtidigt som output priserna sjönk så anställdes mer tillfällig personal. Sannolikt är detta en förberedelse inför Têt och inget annat då lagernivåerna ökade under samma period. I takt med att fler arbetstillfällen tillkom samtidigt som lagernivåerna steg, minskade tillverkningsföretagens backlog.

Rapporten underströk optimismen hos inköparna för att output priserna kommer att stiga under året då mer än hälften uttryckte optimism inför framtiden. Andrew Harker, Associate Director på IHS Markit summerar rapporten som så här:

“While still signalling growth for the Vietnamese manufacturing sector, the latest PMI data highlight that the economy can’t be completely immune from the weakness seen elsewhere in the region and issues with global trade. While these issues persist, therefore, the sector is likely to remain in a softer growth phase.”

Vietnams handelsnetto för januari – Handelsunderskottet ökade under årets första veckor

Vietnams handelsnetto är starkt beroende av utländska direktinvesteringar, inget nytt under solen. Som jag har tidigare skrivit om så står Samsung ensamt för ungefär 25 procent av landets export. När länderna i Asien drar ner produktionen på grund av en vikande konjunktur i huvudmarknaderna påverkas även produktionsländerna exempelvis Vietnam.  

Över 70 procent av all export i Vietnam kommer från utländska aktörer med produktion i Vietnam. Hälften av alla utländska direktinvesteringar i Vietnam 2018 tillföll tillverkning av elektroniktillverkning såsom halvledare, datorer och smartphones. Med det sagt är det ganska enkelt att förutspå handelsnettot när drygt 40 procent av exporten (output) i sin tur består av elektronik.

När folk brukar fråga mig om min personliga syn på Vietnam så brukar jag int ebara be dom titta på demografin, utan även be dom följa Samsung, Intel, Foxconn och Winteks guidningar i kvartalsrapporterna. Dessa fyra bolag har tillsammans investerat mer än $20 miljarder dollar enbart i tillverkningsanläggningar och samarbeten med befintliga lokala tillverkare i Vietnam mellan år 2010 fram till idag.

Den totala exporten för 2018 uppgick till $244,72  miljarder dollar varav $175,52 miljarder kom från dessa så kallade FDI-företag (71 procent).

Under de två första veckorna av januari 2019 sjönk exporten av telefonkomponenter med -39 procent från samma period från föregående år till $1,3 miljarder. Även datorkomponenter sjönk men med endast modesta siffror på – 4,7 procent från föregående år. Handelsnettot under 2018 var positivt och redovisade ett överskott på $7,2 miljarder dollar. 2019 räknar landets ledande ekonomer att landet kommer visa ett underskott på -$ 3 miljarder. På grund av landets beroende av FDI-företag som guidar för lägre efterfrågan.

Yeah Group köper amerikanska TMG Thailand – Ett nätverk bestående av 580 thailändska Youtubers

Mediabolaget Yeah1 Group har gått från att vara Vietnams enda börsnoterade mediabolag till att, förmodligen, bli det mesta intressantaste mediabolaget i Sydostasien enligt undertecknad. När jag läste senast om Yeah1 Group var det i samband med att de slopade taket för andelen utländska ägare.  Bolaget noterades i juni i år under koden YEG på Ho Chi Minh-börsen.

Sedan noteringen har bolaget haft en omfattande uppköpsräd i regionen och har nu en närvaro i Filippinerna, Singapore, Indonesien och nu senast Thailand. Det senaste uppköpet i Thailand blev officiellt den 29:e januari och handlade om TMG Thailand (Thoughtful Media Group Thailand). TMG är ett amerikanskt Youtube-nätverk med över 580 Youtube-kanaler, sk. creator channels. Prislappen landade på $1,55 miljoner dollar med tillägg för optioner.

Enligt Yeah1 Group kommer köpet att generera $2-3 miljoner i intäkter första året följt av $6-7 miljoner år 2. Hur siffrorna har tagits fram låter jag förbli osagt då de går inte närmare än så i prognosen. Tidigare i år köpte Yeah1 Group ScaleLabs för $20 miljoner dollar och är deras största köp hittills. ScaleLabs har kontor  i Hollywood och har drygt 3 miljarder visningar per månad och bland några namnkunniga creator channels finner vi Drake, MrBeast och Jake Paul.

Just influencerdelen i bolaget är inte allt. Från början var Yeah1 Group ett vanligt TV-nätverk i Vietnam med fokus på nöje, ungefär som TV6 och gamla ZTV. Utöver det har bolaget en venturedel där nya idéer där digitala nöjesbranschen står i fokus. Om man sammanfattar Yeah1 Group i ett ord skulle jag säga MTG.

Idag har Yeah1 Group över 1160 youtubekanaler,170 miljoner subscribers totalt (unika?), över 4 miljarder visningar i månaden varav 25 procent av alla visningar kommer från Vietnam. Hur ser bolagets fundamenta ut? Om man kikar på Vietnams motsvarighet till Morningstar, Vietstock ser man ett bolag med, på pappret, låg skuldsättning och en rejäl “short-term investments”. Den stora posten återfinns även i balansräkningen som “Held to maturity investments” och borde gissningsvis komma från en obligation som jag inte kunnat finna bland nyheterna för 2018.

 

Bildkälla: Jake Paul – It’s Everyday Bro (Song) feat. Team 10 (Official Music Video), YouTube

 

© 2024 Frontier Vietnam

Tema av Anders NorenUpp ↑