Månad: mars 2019

WeWork kommer till Vietnam – Första lokalen öppnar i Ho Chi Minh City

WeWork en skapelse av vår tidsanda eller bara en väldigt klämkäck affärsidé? För att ge WeWork en introduktion så är det ett coworking-kontor, fast mycket mer än så. Utöver standardutbudet med förvaringsskåp, bord och stolar samt kontor från 10 kvadratmeter och uppåt så är detta ett globalt community. Vart du än i världen vänder finns det ett kontor för dig som medlem. Dessutom hålls sammanhållningen inom communityn upp med dagliga evenemang, nätverksträffar, utbildningar och även friskvårdsinslag.

Många som jag som inte är medlem ser detta community lite som en sekt, men inte i en negativ bemärkelse utan snarare en fantastisk idé  som egentligen inte skiljer sig så mycket från andra företagshotell förutom just det sociala. Jo just det, WeWork är egentligen inte ett fastighetsbolag utan hyr fastigheter av fastighetsbolag på långtidskontrakt och sedan hyr ut lokalerna på korttidskontrakt till sina medlemmar.

Nu har då WeWork kommit till Vietnam, närmare bestämt Ho Chi Minh City till E-Town Central i District 4. WeWork kommer att inneha fyra våningar och beräknas att husera 1000 medlemmar. Totalt finns det 18 WeWork-kontor i Sydostasien med 13000 medlemmar. Bland företagen som kommer att finnas i byggnaden är Vingroup Ventures, logistikföretaget UrbanFox och det Singaporebaserade konglomeratet Keppel Corporation.

Utifrån de fastigheter som har hyrts ut till WeWork så har fastighetsägarna kunnat kamma hem en hyresintäkt på 30 procent över den ordinarie hyran för samma lokal. Med det sagt så kan vi nog förväntas oss en kraftig utveckling på fastighetsmarknaden i och inom närliggande distrikt i Ho Chi Minh City framöver.

Nordisk möbeldesign är stekhett i Vietnam – Möt Vietnamesiska möbelföretaget UMA med svenska rötter

Precis som många gånger förr ökar efterfrågan på design och kvalitet i takt med att fler får det bättre ekonomiskt. Vietnam är inte ett undantag och jag har kikat på hur den vietnamesiska marknaden ser ut för möbler och inredning. Jag har tidigare skrivit om att IKEA äntligen kommer till Vietnam efter många år.

JYSK i Vietnam

Det jag inte visste om var att danska JYSK har idag redan 15 butiker över hela Vietnam och första butiken öppnade portarna för endast fyra år sedan. Ett ännu större aha-moment  var när jag scrollade igenom nyhetssidorna idag och läste om möbeljätten UMA. Ett vietnamesiskt möbelföretag med fokus på snygga men funktionella möbler till priser riktade till den vietnamesiska medelklassen. Låter konceptet bekant? Jag hörde om UMA för första gången när min gode vän Simon Hansen och jag producerade podcasten Big in Asia 2017 där VD och grundaren August Wingårdh medverkade i avsnitt 38

Min teori är att även om IKEA kommer in på den vietnamesiska marknaden med sina finansiella muskler så kan IKEA möta motstånd från den vietnamesiska motsvarigheten UMA. Jag grundar min teori i fallet med McDonalds och Burger King som trots sina välkända varumärken har stora problem med lönsamheten i Vietnam. UMA grundades av August Wingårdh 2006 och 11 år senare blev företaget officiellt marknadsledande i Vietnam. Idag har företaget 15 butiker och över 500 anställda.

UMA beskriver sig som ett möbelföretag med fokus på trendig design med rötter i den vietnamesiska kulturen till rimliga priser. Marknadsföringen är väldigt lik IKEAs och möblerna namnges på samma vis, men man kan se tydligt att designen är vietnamesisk. JYSK har behållit sin nordiska design, men prismässigt verkar UMA ligga snäppet under. Priset är fortfarande inte klassat som lågpris, men kan fortfarande vara den största bidragande orsaken till att UMA har intagit förstaplatsen.

Först att beskriva möbelmarknaden i Vietnam väldigt förenklat så finns det ett lågprissegment som tillhör lokala små möbelföretag som tillverkar praktiska trämöbler av låg kvalitet, exempelvis av träfiberskivor. Sedan har vi UMA som riktar in sig på låg- till övre medelklassen med praktiska möbler med trendig design. Efter UMA har vi JYSK som inte kräver någon längre beskrivning.Sedan finns AKA Furniture Group som har försäljningslicenser på möbler från europeiska designmöbler såsom BoConcept, BellaVita och vietnamesiska Nha Xinh.

Järnvägsrutt mellan Vietnam och Europa öppnas – Konkurrerar med sjötransporter från Sydostasien

Förra veckan anlände den första godståget från Hanoi tyska Duisburg efter 22 dygn. Godset bestod av 1686 TEU med elektronik från LG och Samsung. Tåget passerade  Dong Dang i vietnamesiska Lang Son provinsen för vidare färd mot Kina, Kazakstan för att slutligen nå Europa. Transporten kommer att kunna reduceras tidsmässigt från 22 dagar till 19 dagar när nya handelsavtal har trätt i kraft.

Enligt Vietnam Railways så kommer transportvolymerna att öka kraftigt i år på grund av den nya linjen till Europa och direkt konkurrera med sjötransporter från Vietnam och resterande Sydostasien. Idag kan en transport till sjöss från Hai Phong, Vietnams största djuphamn, till välkända Port of Rotterdam ta mellan 27-32 dagar vilket är betydligt längre och så pass mycket längre att tågtransport kan utgöra ett hot. Tågtransport ses som ett medelalternativ till sjö- och flygtransport ur tid- och kostnadsperspektivet, men med dessa reduktioner tidsmässigt bör tåget bli en no-brainer för transport från Vietnam.

Projektet kring tågtransport via Kazakstan började redan 2016 som en del av infrastrukturprojektet Belt and road. Kazakstans president Nursultan Nazarbayev har för avsikt att bygga ut landets tågnät då landet har en naturlig geografisk knutpunkt mellan öst och väst. Kazakstans ambassad i Vietnam påbörjade projektet 2016 mellan länderna tillsammans med KTZ, Kazakstans statliga järnvägsföretag.

Vietnam var det första landet att skriva under frihandelsavtal med EAEU, Eurasian Economic Union som inkluderar Kazakstan och övriga fd sovjetstater. Detta frihandelsavtal var grunden till att kunna framföra export via tågnätet och möjliggör för Vietnam att exportera elektronik, sjömat och frukt till länder som Kazakstan. Utbytet gör det möjligt för länder som Kazakstan att exportera kött och mejerivaror till Vietnam. Under 2018 var omsättningen på $467 miljoner dollar mellan Kazakstan och Vietnam och väntas öka avsevärt i och med den nya tågrutten.

Vingroup väntas genomföra en riktad emission under året

Vingroups ledning föreslår en riktad emission och inväntar styrelsen utlåtande och myndigheternas godkännande. Vingroup har fem utländska ägare som ska få ta del av erbjudandet och bolaget söker minst $1,08 miljarder dollar.

Förfarandet innebär att dessa fem investerare kommer att få teckna in sig för aktier i Vingroup för VND 100,000 per aktie motsvarande $4,32. Dessutom tillkommer det det en lock-up period på ett år från att emissionen genomförs.  Tanken är att emissionen ska ske någon gång från april till december i år. Tid för initiering av emissionen beror helt på godkännande från myndigheter.

Så hur ska detta färska kapital spenderas bäst i Vingroup? Vingroup är som bekant en av landets mest namnkunniga konglomerat och har en hel del kända dotterbolag. Enligt meddelandet sker emissionen för att främst för att strukturera om bolaget skulder med $432,34 miljoner dollar följt av $259,41 miljoner dollar som ska öronmärkas till biltillverkaren Vinfast, tekonologiföretaget Vintech och mobiltillverkaren Vinsmart. Resterande kapital verkar gå direkt till kassan, lite mer än $317 miljoner dollar.

I skrivande stund så handlas aktien kring VND 120 000 motsvarande $5,19 per aktie. Detta ger konglomeratet ett börsvärde på $16,36 miljarder dollar. Inte illa för ett bolag som handlades kring VND 5000 per aktie 2007 och som lägst VND 2200 per aktie år 2009.

IT-företaget FPT byter VD – Har jobbat för bolaget i 22 år

Vietnams mest namnkunniga IT-bolag, FPT Corp, meddelade i veckan att Mr. Bui Quang Ngoc väljer att lämna stafettpinnen till Mr. Nguyen Van Khoa. Quangs strategi för att driva FPT till en sådan framgångssaga är Quangs ihärdiga nätverkande bland samtida unga företagsledare, rejäla investeringar i nationella IT-projekt och och interna mentorskap.

Bui Quang har sin sista dag som VD den 29:e mars och kommer att sitta kvar som vice ordförande i bolagets styrelse. Samtidigt som Quang väljer att lämna VD-posten så väljer även FPT Corps. vice VD Mr. Do Cao Bao att lämna sin post. Mr. Do Cao Bao kommer även han att sitta kvar i företagsstyrelsen som ledamot och dess valberedning.

FPT’s nya VD Mr. Nguyen Van Khoa har jobbat för FPT i 22 år och har senaste året jobbat som vice VD för koncernen FPT Corp. och VD för dotterbolaget FPT Information System. Mr. Nguyen Van Khoa beskrivs som en ung ledare med stort hjärta för koncernen och med sin gedigna meritlista inom koncernen uppvisar han god förståelse för verksamhetens områden.

Mr.Khoa började att jobba för FPT Telecom 1997 och blev VD för Telecom i slutet av 2012, endast 35 år gammal. Sedan 2013 till och med 2018 har FPTs omsättning ökat med 260 procent och vinsten har ökat med 160 procent. Mellan åren 2012 och 2016 stod FPT Telecom för majoriteten av koncernens samlade vinst. Under 2018 så steg koncernens vinst med 30 procent från föregående år.

Veckans snackis: Yeah1 Group i tvist med YouTube över SPRINGme Pte. Ltd

Yeah1 Group har haft det kämpigt i veckan efter nyheten som kom i måndags om att deras investering i SPRINGme Pte. Ltd har stött på patrull. Det hela handlar om att thailändska SPRINGme Pte. Ltd ska ha brutit mot YouTubes policies gällande hanteringen av sina kanaler.

Överträdelsen ska ha varit så grov att YouTube överväger nu att avsluta sitt content hosting service avtal (CHSA) med SPRINGme Pte. Ltd den 31:a mars. Yeah1 Group har sedan i måndags försökt att få klarhet i ärendet och se till att hjälpa SPRINGme att behålla avtalet.

Aktien har störtdykt med maximala 7 procent under varje handelsdag mellan måndag fram till onsdag under veckan som var. Samtidigt har värderingen på YEG varit den näst högsta på hela Ho Chi Minh-börsen efter bryggerijätten Sabeco. Aktien stod i VND 231 100 på måndagen och stängde igår på VND 170 600, ett fall på drygt 30 procent.

Innehavet i SPRINGme uppgår till 16,93 procent. Skulle YouTube ensidigt avsluta avtalet med SPRINGme skulle Yeah1 Group förlora drygt $20 miljoner dollar. Av Yeah1 Groups intäkter kommer 89 procent från YouTube och under 2018 landade resultatet på en nettoomsättning på $71,58 miljoner och en nettovinst på $7,77 miljoner dollar.

Tidigare i år skrev jag om Yeah1 Groups köp av amerikanska TMGs bransch i Thailand och Hollywoodbaserade ScaleLabs. Yeah1 Group är Vietnams enda börsnoterade mediabolag och även största multi-channel nätverk grundat 2006.

VinFast genomför NCAP-test i Europa – Lanserar samtidigt en limited edition-SUV på bilmässan i Genève

Mycket skriverier om landets trofé på bilsidan. Senaste halvåret har det hänt väldigt mycket när det kommer till biltillverkaren VinFast. Under bilmässan i Paris så lanserade VinFast sin första generation sedaner och SUVar. Under bilmässan i Genève kommer Vinfast att presentera sin nya lyx-SUV, Lux V8. Modellen kommer som en limited edition och kommer att börja säljas nästa år.

Bilen kommer från tidigare modellen Lux SUV SA2.0, men utseendemässigt och prestandamässigt ligger V8 betydligt högre upp i rang. Under huven hittar man en 6,2 liters V8 med v-formade cylindrar. Bilen får ut 455 hästkrafter som mest och pressar ut 624 Nm och har en topphastighet på 300 km/h. Utöver det ingår en hel del kolfiberdetaljer invändigt som utvändigt samt 22-tums däck. Föregångaren och dyrgripen SUV Lux SA 2.0 har en prislapp på VND 1,136 miljarder, drygt $49000, så räkna med att behöva lägga till 25 procent till minst.

Samtidigt som V8an visas upp så kommer de tidigare modellerna att genomgå NCAP-test i en annan del av Europa. Testerna kommer att i testas utifrån ASEAN NCAP som följer andra riktlinjer än Euro NCAP. De modeller som kommer att genomgå testet är Lux SA 2.0, Lux A och Fadil.

Vietnams PMI inköpschefsindex för tillverkning i februari sjönk till 51,2 (51,9) – Anställningarna sjunker för första gången sedan mars 2016

Markits Nikkei Vietnam Manufacturing PMI  för februari kom ut 1:a mars och marknaden reagerade inte på datan som kom in. Ett utav skälen kan vara att toppmötet mellan Nordkorea och USA var det stora fokuset förra veckan. I och med nedgången i februari fortsätter konfidensen att sjunka för tredje månaden i rad sedan toppen i november.

Exportordrarna ökade i en allt långsammare takt och inköpslagret sjönk för första gången på 11 månader. Försäljningspriserna till slutkund, output, fortsatte att sjunka för femte månaden i rad. Tillverkarna är beredda på att sälja produkterna till ett betydligt lägre pris mot för att kunna sälja till större volym, vilket påverkar inflationen negativt. I och med att anställningarna ökade fram till februari så tycks backlogs ha sjunkit så pass att man nu ser extra-anställningarna som överflödiga.

Konfidensen hos den vietnamesiska tillverkningsindustrin återspeglar regionen i stort. Många av Vietnams största exportpartners i regionen genomlider något som många tror bottnar i tullkriget mellan USA och Kina.

Singapores samlade PMI för februari kom in på 49,8 från 50,1 i januari och därmed expanderar inte Singapores ekonomi längre. Värre var det för en av Vietnams närmaste affärspartner Sydkorea.

Sydkoreas samlade PMI föll till 47,2 i februari från 48,3 månaden innan. Antalet nya ordrar föll i Sydkorea, landet upplevde det brantaste fallet på fyra år. Många sydkoreanska företag påpekade att de fokuserar på kostnadsbesparingar och nedskärningar.

Slutligen kom Kinas Caixin Composite PMI för februari ut i morse och landade på 50,7 (50,9). Tillverkningsindustrins tapp i Kina sprider sig till tjänstesektorn.

Man skulle kunna summera datan som så att Vietnams PMI återspeglar regionens sjunkande ekonomiska aktivitet på grund av den ökade politiska risken. Detta påverkar länder som Vietnam trots ökade utländska direktinvesteringar i landet och en stabil tillväxt, långt över grannländernas tillväxt.

Andrew Harker, Associate Director på IHS Markit, summerar månadens rapport så här:

“International demand weakness held back the Vietnamese manufacturing sector in February. New export orders rose at the slowest pace in over three years and signs of softening demand led firms to scale back employment. The sector remained in growth territory, however, with Vietnamese manufacturers able to secure greater volumes of new work despite current challenges.”

 

© 2024 Frontier Vietnam

Tema av Anders NorenUpp ↑