Månad: juli 2019

Är Vietnam handelskrigets nästa offer?

Jag har nu under min semester börjat grubbla över Vietnams kommande halvår. Som ni säkert vet så brukar inte ekonomisk hårddata förändras över en natt. Visst är det så att påståendet Vietnam är den största vinnaren i handelskriget börjar kännas ganska uttjatat? Jag kan inte riktigt släppa förra månadens PMI-siffror  som faktiskt visade ett trendbrott i exporten. Ska jag vara helt ärlig så är jag positivt överraskad av att Vietnams ekonomi ser riktigt bra ut statistiskt sett. Med tanke på landets exponering mot Sydkorea och framför allt Samsung så hade jag räknat med betydligt sämre data. 

Samtidigt vet jag att den inhemska ekonomin går som tåget och bromsar upp tappet i exporten. Men, hur länge kan detta hålla i sig? 

Under G20 mötet i Osaka så nämnde Donald Trump Vietnam för första gången på mycket länge. Kanske var det ett sätt att avleda den mediala uppmärksamheten från hans konflikt med Xi Jinping, eller så var det kanske ett hot att ta på allvar? Att Trump skulle säga att Vietnam takes advantage of us even worse than China förvånade säkert många i den vietnamesiska regeringen. I synnerhet när de var bara dagar innan toppmötet hade lämnat över en lång rapport efter att USA misstänkte Vietnam för att manipulera sin valuta.  Enligt US Treasury Department skulle det finnas tecken på att regeringen pressar ner landets valuta uppsåtligen.

Bevis? Nu är det inte så att US Treasury Department bara slänger ur sig ett påstående gällande vilken valuta som är manipulerad eller ej. Saken är den att sedan lite mer än 30 år tillbaka släpper US Treasury Department en rapport halvårsvis, “Macroeconomics and Foreign Exchange Policies of Major Trading Partners of the US” gällande handelspartners som potentiellt manipulerar sin valuta mot dollarn.

För att bli stämplad som manipulatör så krävs det att tre kriterier uppfylls. Se bifogade bilder från ING nedan. I den senaste rapporten så uppfyller Vietnam två av tre kriterier tillsammans med Tyskland, Japan, Italien, Irland och Malaysia. Däremot ligger Vietnam väldigt nära det tredje och sista kriteriet. Skulle vietnamesiska centralbanken fortsätta att bunkra upp sina dollarreserver under totalt 6 månader i följd så kommer Vietnam att klassas som valutamanipulatör. I nästa rapport som kommer i slutet av detta år får vi svaret.

Skulle Vietnam uppfylla samtliga kriterier så finns det inget riktigt facit för hur valutan kommer att röra sig. Däremot kommer det innebära förhandlingar som kommer sannolikt resultera i att den vietnamesiska centralbanken säljer dollar och på så vis minskar reserven och dongen stärks. På kort sikt så kommer det initialt betyda att dongen försvagas på grunda av eventuella hot om strafftullar. Helt ärligt tror jag att vi inte kommer att komma dit. Vietnam är alldeles för tillmötesgående mot sina största handelspartners.

Vi kan inte veta på förhand hur Trump tänker agera framöver. Skulle däremot tariffer införas så kan det bli så pass mycket som 25 procent om man ska tro spekulationerna som cirkulerar. En tariff kring 25 procent på varor från Vietnam till USA skulle sänka Vietnams BNP med 1% och reducera landets export med hela 25 procent. Mellan januari – maj i år så uppgick den amerikanska importen av vietnamesiska varor till $25,8 miljarder dollar, vilket är avsevärt högre än under samma period i fjol då den låg på $18,9 miljarder. Det finns inga exakta siffror kring hur mycket handelskriget har bidragit till Vietnams BNP. Enligt Asia Times framgår det i en större banks research att det har bidragit med så mycket som 8 procent av landets BNP. Vi har en väldigt spännande höst framför oss.

Henrik Mitelman & Malin Lauterbach


I avsnitt 4 av Frontier Vietnam intervjuar jag en av Sveriges främsta ekonomijournalister Henrik Mitelman tillsammans med Malin Lauterbach. Avsnittet kommer att handla om Malin och Henriks upplevelser från Vietnam och hur landet har förändrats sedan de besökte det för första gången. Dessutom får vi höra om deras nya bok Framgångsresan. Väldigt mycket makroekonomi utlovas i avsnittet! 

Nytt avsnitt ute nu!

Aktiecase: Phu Nhuan Jewelry JSC

Nu kära läsare har jag fått en hel del feedback från er om vad ni skulle vilja läsa mer om på bloggen. Ett av de vanligaste skälen till att många väljer att inte investera i Vietnam är just avsaknaden av kunskap gällande vilka intressanta bolag som finns noterade. Dessutom tror många att det bara finns statligt ägda konglomerat?  Inte så konstigt med tanke på att en annan har i och för sig skrivit för det mesta om statliga bolag och regeringens reformer..

Nu tänkte jag ta och börja skriva lite fler aktiecase för att locka intresset för just Vietnam. Med lite tur kanske man får fler Vietnam-nördar att surra med tids nog.

För att begränsa mig så tänkte jag sätta upp lite krav på dessa aktiecase. Företagen måste vara helt privata, finnas på HoSE eller HNX, lönsamma och ha finansiell information på engelska.

Mitt första aktiecase är ett bolag som sysslar med smyckestillverkning och handel i ädelmetaller och klockor. Phu Nhuan Jewelry JSC , PNJ, har fått många priser. Bland annat ett pris under JNA Awards som Årets Arbetsgivare inom smyckesbranschen i Asien  2015. Bolaget grundades 1988 av People’s Committee of Phu Nhuan District. Kort därpå 1993 blev bolaget privatiserat. Smyckes branschen i Vietnam var vid den här tiden fortfarande ung och få konkurrenter.

1992 startade PNJ en bank, Dong-A-Bank, som finns än idag men har kantats av en stor skandal. 2018 uppdagades det att maken, Tran Phuong Binh, till sittande ordförande och nyckelpersonen Ms. Cao Thi Ngoc Dung hade förfalskat fruns underskrift och köpt aktier i Dong-A-Bank utan någon kontant utbetalning till ett värde av $150 miljoner dollar. Fallet ledde till stora skriverier om parets trovärdighet och om det fanns liknande fall i  PNJ. PNJs aktie föll på ett halvår med 40 procent och någon dom har jag inte tyvärr kunnat läsa mig till. Investmentbolaget VinaCapital har under de senaste åren tankat aktier i bolaget och var under 2018 bolagets femte största innehav.

Samtidigt som smyckesindustrin växer i Vietnam så ökar köpkraften och den övre medelklassen och överklassen i Vietnam växer ännu snabbare. Jag har skrivit om detta i fjol och faktum är att andelen ultrarika växer med 12% per år  i Vietnam under de senaste 10 åren .  Den närmaste konkurrenten, Ben Thanh Jewelry, backas av den tidigare storinvesteraren i PNj, Mekong Capital.

Just konkurrensen ses som den största risken med att gå in i PNJ. Ben Thanh väntas öppna 106 butiker före 2020.  Personligen så tror jag att lyxkonsumtionen i Vietnam kommer att vara ett bra bet samtidigt som man har sett att vietnameserna gillar nationella varumärken före utländska vilket kan göra matchen mellan Ben Thanh och Phu Nhuan Jewelry  JSC extra spännande! För närvarande är inte Ben Thanh Jewelry JSC  börsnoterad.

 

Kort om Phu Nhuan Jewelry JSC

HOSE:PNJ

Index: VN30

Grundat 1988 i Ho Chi Minh City (noterad HOSE 2009)

5646 anställda (2018)

Varumärken: CAO Fine Jewellery, PNJ Gold och PNJ Silver

Ordförande: Ms. Cao Thị Ngọc Dung, Vietnams 8:e rikaste kvinna 2018

Producerar 4 miljoner smycken per år och har 324 butiker (2018)

Marknadsledande i Vietnam med en marknadsandel på 5,2% rankad 16:e globalt. (2018)

 

Exporterar smycken till 

Europa: Danmark, Polen, Frankrike, UK, Tyskland, Ryssland, och Turkiet

Nordamerika: USA

Asien: Taiwan, Malaysia, Thailand, Japan och Australien

Vietnams PMI för tillverkningsindustrin för juni 52,5 (52,0) – Handelskriget gör avtryck

Liksom många andra frontiermarknader kan Vietnam inte undgå externa risker. Det tar bara lite längre tid innan dom syns ekonomiskt.  PMI:t för juni visade visserligen inga dramatiska förändringar i sin helhet. Däremot märks försvagningar i exporten och affärsförtroendet hos inköparna inom tillverkningsindustrin. Exporten steg i den långsammaste takten sedan februari i år och affärsförtroendet sjönk till samma nivå som under februari.  På den positiva sidan så fortsatte antalet nya ordrar att öka. Orsaken till detta är som tidigare att antalet kunder och produkter ökar.  I takt med att antalet nya ordrar ökade så ökade även inköpen och lager. Ett tydligt tecken på att inköparna tror på ett fortsatt starkt 2019 på hemmaplan. Dessutom ökade anställningarna igen efter att ha minskat marginellt i maj. Många pensionsavgångar ledde till fler som kom i arbete och extrapersonal anställdes i juni.

När det kommer till output- och inputkostnader så fortsatte dom att sjunka vilket gjorde att producenterna kunder sälja med rabatt till slutkunder. Det i sin tur fick inflationen att nå tre-månaders lägsta i juni. Alla priser utom priserna på olja och gas sjönk under månaden som var.  Output priserna har nu sjunkit stabilt hela sju månader i rad.

Kanske kan det vara så att inköparna hoppas på en kickstart av exporten i samband med att man tar bort tullarna mot länderna utanför handelskriget?  Tyskland är Vietnams 7:e största handelspartner som just nu själv lider av en sjunkande ekonomi och kanske kan EVFTA vara faktorn som leder till att Tyskland ökar till att bli 5:e störst? Det skulle motsvara en sjuttioprocentig ökning av handelsbalansen eller från $10,7 miljarder till $17,3 miljarder dollar.

Andrew Harker, Associate Director på IHS Markit summerar som följande:

“The Vietnamese manufacturing sector continues to bob
along nicely midway through 2019. The second quarter of
the year saw solid growth that was broadly stable across
the period and an improvement on the first quarter.
Ongoing strength in demand encouraged firms to fill
positions that had been vacated by resigning staff in May,
leading to a return to job creation.
”One concern outlined by some firms was the US-China
trade issues, which contributed to a moderation of export
growth and weaker business confidence.”

Halvårssummering – Tillväxttakten avtar och investerarna är avvaktande

Nu är det hög tid för mig att summera första halvåret av 2019 och det finns massor av händelser som går att skriva om. Inledningsvis så tänkte jag meddela att från och med den 8:e juli till och med den 12:e augusti så kommer jag släppa ett inlägg på bloggen utöver podden, den kommer som vanligt varannan vecka. För egen del har det här halvåret fått mig att lägga i en ny växel när det kommer till skrivandet. Dels för att Vietnam har vuxit kraftigt inom många områden på kort tid och många större betydande milstolpar har uppnåtts. Dels för att jag fick möjligheten att besöka Vietnam i maj och vara med i en delegation anordnad av Business Sweden. Resan fick mig att sätta krav på min kontinuitet och kvalitet i skrivandet. Dessutom var det en ovärderlig chans för mig att träffa många människor  från olika branscher och kulturer som kunde ge sin syn på Vietnam.

 

Om vi ska ta och titta på hårddatan tycker jag att vi inleder med lite finansiell data från halvåret som gått.

Under H1 2019 växte ekonomin med 7,76 procent mot 7,08 procent från samma period 2018. Däremot växte exporten inte lika snabbt som importen och just exporten har man nu kunnat se något som skulle kunna vara en baksmälla från handelskriget. Mer detaljerat kring detta framgår i datan från vietnamesiska tillverknings PMIt för juni som jag tänkte summera i nästa inlägg. Exporten ökade med 7,3 procent mot samma period från föregående år och importen ökade med 10,5 procent under samma period.

Inflationen tuggar på och under halvåret nådde CPI 2,88 i maj som högst och 2,64 procent i snitt under perioden. Kärninflationen nådde sin högsta nivå sedan slutet av 2015 på 1,96 procent i juni som högst och 1,86 i snitt under halvåret.

Två viktiga frihandelsavtal klubbades igenom under första halvåret. Dessa två frihandelsavtal/ FTAs är avgörande för Vietnam att bibehålla sin plats i tillväxtligan. Dessa två frihandelsavtal är CPTPP och EVFTA. Skälet till att Vietnam har setts som vinnare i handelskriget mellan Kina och USA beror till största delen att Vietnam har väldigt många frihandelsavtal i den växande regionen Sydostasien och ett med EU. Givetvis har Vietnam dessutom en geografiskt fördelaktig position till Kina vilket har gjort det enkelt för internationella företag att flytta sin lågkostnadsproduktion från Kina till Vietnam. Med dessa två frihandelsavtal kommer Vietnam och dess partners få åtnjuta handel med en reduktion på hela 99% av alla tullavgifter inom 5-10 år.

Illustration: Vietnam Government Portal

Även turismen fortsatte att växa.Under den första 6 månaderna så ankom 8,5 miljoner utländska turister till Vietnam, en ökning med 7,5 procent från föregående period under 2018. Inom samma segment så kom nyheten att Vietnam har fått CAT1 certifiering vilket innebär att vietnamesiska flygbolag kan flyga direkt till USA från och med i år. Godkännandet öppnar upp för Vietnam Airlines, Vietjet Air och nytillskottet Bamboo Airways att flyga direkt till USA, något som samtliga tre bolag har för avsikt att göra före 2022.

Slutligen så måste vi även prata om tåg när vi är inne på transport. I våras rullade det första godståget från Vietnam till Europa via Kina. Detta kan komma att bli startskottet för satsningen på just järnvägen. Idag kommer sjötransporten via de stora djuphamnarna i Vietnam som nummer två efter den tveklöst snabbaste transportmedlet flyget för godstrafiken. I samband med det nya frihandelsavtalet som jag tänkte gå in på lite längre ner så väntas godstågen faktiskt kunna leverera snabbare än fraktfartygen med god marginal. Efter att EVFTA har trätt i kraft så kommer det att ta endast 19 dagar för ett paket att färdas med tåg från Vietnam till norra Europa.

Om vi ska summera halvåret på vietnamesiska aktiemarknaden så skulle man kunna se den som ganska ljummen, varken upp eller ner. Å ena sida sett så växer Vietnam makroekonomiskt på alla fronter. Samtidigt så har PMI data sjunkit allt närmare 50, 52,5 senast i juni. I våras höjde S&P Vietnams kreditbetyg för första gången sedan 2010 från BB- till BB. Anledningen till detta är att den offentliga skuldsättningen minskar och regeringen har kunnat genomföra stora reformer för att förbättra utsikterna för landets ekonomi.

När det kommer till  finansiella nyheter så finns det tre nyheter som jag skulle sätta högst upp på listan. Den första nyheten är att index-ETFen VFMVN30 går nu att handla på thailändska börsen, SET.  Ett steg i rätt riktning för Vietnam att hitta kapital utomlands genom att notera sig på fler börser och kanske på sikt även genom motsvarande, ADR, American Depositary Receipt. Den andra nyheten som jag ser som bland de viktigaste är att i juni i år sattes handeln med covered warrants för första gången. 10 mäklarfirmor erbjöd handel i covered warrants under den första handelsdagen den 3:e juni. SSI, Sai Gon Securities, erbjöd till exempel gratis handel i den här produkten fram till slutet av juli och det ska bli spännande att se resultatet av detta.

Den sista nyheten på min topplista är att Vietnam har nu…30 procent av MSCI Frontier Markets Index, de är värt att fira! Det betyder att Vietnam har dubblerat sin andel och bokstavligen dominerar indexet! Jag skulle faktiskt se dubbleringen som en större vinst än att Vietnam hamnar på MSCIs Emerging Markets Index alldeles för tidigt. Det finns flertalet fall där länder som Saudi, Pakistan har flyttats upp innan länderna är tillräckligt mogna för att kunna behålla sin plats i indexet. Med nya reformer på vietnamesiska aktiemarknaden såsom slopade FOLs, Foreign Ownership Limits, så tror jag att Vietnam kommer att uppgraderas och stanna i MSCI Emerging Markets Index permanent. Det gäller bara att ha tålamod.

Börsnoteringar? Under det första halvåret så har börsnoteringarna lyst med sin frånvaro. Förra året skrev i princip varenda finanstidning om Vietnamesiska IPO-hysterin med bolag som Techombank, Vinhomes och många fler. I år har endast en stor affär genomförts och det var när Vietnam Airlines listades i början av maj på HoSE från att tidigare ha handlats på UPCoM. Skälet till att börsnoteringarna har gått från noteringar i miljardklassen till noll har helt enkelt att göra med oroligheterna i omvärlden och att den vietnamesiska aktiemarknaden har tappat med drygt 25 procent sedan toppen, say no more.

För att avsluta min summering av aktiemarknaden för detta halvår vill jag prata om årets hittills största flopp, Yeah1 group. Bolaget fick det kämpigt i början av mars efter nyheten om att deras investering i SPRINGme Pte. Ltd har stött på patrull. Det hela handlar om att thailändska SPRINGme Pte. Ltd ska ha brutit mot YouTubes policies gällande hanteringen av sina kanaler. Det hela slutade med att YouTube bröt licensavtalet permanent med SPRIGNme och samtliga kanaler som Yeah1 är delägare i. Under hösten 2018 så slopade bolaget taket över andelen utländska ägare och blev en kursraket. Precis i början av 2019 så köpte Yeah1 Group Hollywoodbaserade ScaleLabs för $20 miljoner dollar, där Youtubers såsom rapparen Drake och Jake Paul tillhör. Detta gav Yeah1 group internationell uppmärksamhet, men efter tabben med SPRINGme så var bolaget tvungen att sälja tillbaka ScaleLabs till den ursprungliga ägaren David Brenner för $12 miljoner dollar, ouch! Från att ha varit marknadens mest hypeade bolag under sommaren 2018 när bolaget börsnoterades till innevarande månad så har aktien gått från VND 301000 till VND 76000 per dagens datum.

 

Avslutningsvis så skulle jag vilja summera mitt halvår med bloggen. Kort och gott skulle jag vilja säga att mycket har hänt på kort tid och det har gjort att jag har behövt smälta alla intryck. I februari kom jag i kontakt med Business Sweden som hade fått nys om min blogg och bjöd med mig till toppmötet mellan Sverige och Vietnam.

I och med det så kändes det verkligen som att bloggen hade fått en betydligt större betydelse för mig. Jag kände ett kall att genom Vietnamresan dokumentera och återberätta det så neutralt som möjligt och bryta alla förutfattade meningar om Vietnam. Det slutade med två intervjuer, en kort intervju i vietnamesiska VTV4 och en längre intervju i svenska EFN. Kort efter resan kom jag igång med att redigera min temporära vlog som fortfarande saknar sista avsnittet, skärpning.

Utöver vloggen så publicerades mina första avsnitt i podden och även om jag känne rmig lite ringrostig efter några år bakom mikrofonen så har jag fått bra feedback. Hittills har jag spelat in 7 avsnitt och  har tänkt spela in 8 avsnitt till innan jag lägger ner podden tillfälligt för att utvärdera en eventuell fortsättning nästa år.

En annan idé som jag har haft är att börja skriva lite mer om bolag på den vietnamesiska börsen som jag finner intressanta. Dels kan det vara till inspiration för andra att börja handla vietnamesiska aktier och dels kan det vara ett sätt att visa upp godbitarna på vietnamesiska aktiemarknaden och inte bara prata om de stora “superkonglomeraten” som tar upp all plats i media. Skriv gärna en kommentar om den idén, är det värt att testa?

Avslutningsvis så vill jag önska alla er läsare en trevlig sommar!

Fredrik

 

Pelle Niklasson – Niteco


I veckans avsnitt av Frontier Vietnam kommer ämnet att handla om Vietnams IT-landskap och dess framtid. Är Vietnam en outsourcing hub med lågkostnadstjänster eller hur långt har egentligen Vietnam kommit inom just IT? För att få svar på detta och för att få en djupare förståelse av branschen besökte jag Pelle Niklasson som driver Niteco med huvudkontoret i Hanoi. I maj i år reste jag till just Vietnam för att förstå landet på djupet och denna intervju är en av tre intervjuer som jag gjorde på plats.

Podcasten finns där poddar finns! Apple Podcast apple.co/2N2nSVw 

Spotify spoti.fi/2FgsBwz Soundcloud bit.ly/2Fm0EDF

Besök gärna Niteco 

https://niteco.com/

Niteco på LinkedIn

Nytt avsnitt ute nu!

© 2024 Frontier Vietnam

Tema av Anders NorenUpp ↑