Månad: januari 2020

Aktiecase: En uppföljning av vietnamesiska fiskeindustrin

Fiskeindustrin är något som håller mig varmt om hjärtat och har alltid varit något jag följt på avstånd. Att kika på den här marknaden för vietnams del föreföll given då Vietnam är en av de större exportörerna av Pangasius och tigerräkor, men även Tilapia. I det här caset så har jag gjort en uppföljning av det jag skrev på Nordnetbloggen i mars i fjol. Om ni läser det här inlägget och blogginlägget på Nordnet är borttaget så har jag det sparat här. I det förra inlägget gick jag in på fiskeindustrin i sin helhet, men nu tänkte jag på in på marknadsledande Vinh Hoan Corp (HoSE:VHC) och främst.

 

Vinh Hoan Corporation, HoSE:VHC

 

CEO: Ms. Nguyen Ngo Vi Tam

 

Bildresultat för Vinh hoan logo

 

Citerat från Nordnetbloggen, Fredrik Karlsson Hedin 190315

 

“Vinh Hoan är Vietnams största producent av Pangasius och grundades av MadameTruong Thi Le Khanh 1997 med huvudsäte i Sa Dec, Dong Thap-provinsen i Mekongdeltat. 2007 listades bolaget på Ho Chi Minh-börsen och samma år öppnades även en Vinh Hoan USA i staden Milpitas i Kalifornien.

2010 korades Vinh Hoan Corp till den största pangasiusproducenten i världen. Produktionen erhöll en så kallad ASC-märkning och samma år kom larmen om att torsken var påväg att bli utrotningshotad vilket ledde till att Pangasius blev ett hett billigt alternativ. 2016 korades bolaget av Forbes som en av de topp 50 främsta börsbolagen i Vietnam.”

Branchledaren

Vinh Hoan är som sagt sedan 2010 den största producenten av Pangasius i Vietnam med en marknadsandel på 15 procent av den vietnamesiska exporten. Tyvärr stod majoriteten av exporten till USA, 58 procent, strax innan handelskrigets början vilket har fått hela fiskeindustrin att kraftigt minska sin export.  EU och Kina stod för cirka 15 respektive 10 procent av bolagets export och har under samma period fått se sina andelar att skjuta i höjden, speciellt Europa procentuellt.

Tullarna

Vinh Hoan Corp hade tullfri handel till USA fram till början av 2019 då bolaget har en amerikansk verksamhet som de äger till 15 procent. Detta medförde att Vinh Hoan hade möjligheten att växa betydligt snabbare än sina konkurrenter under flera år. I mars i år kom beskedet att USA ökade befintliga tullar, på fryst pangasiusfilé från tidigare $0,97 dollar per kilogram till $2,39 dollar per kilogram. I vissa fall blev tullarna högre för en del fiskproducenter bl.a Hung Vuong Group som fick $3,87 dollar per kilogram. Däremot lyckades Vinh Hoan komma lindrigt undan genom att de fick lägst tullavgift av samtliga vietnamesiska konkurrenter, $019/ per kilogram. 

Tullhöjningen resulterade i att exporten av vietnamesisk Pangasius till USA föll kraftigt under mars och april i fjol på -22,8 och respektive -44,4 procent. De senaste siffrorna från september i fjol visade att exporten till USA sjönk med 40 procent från föregående år till $221 miljoner dollar. Under 2018 var Kina den största exportmarknaden med en andel på 30,9 procent av den totala Pangasiusexporten. Under de första 6 månaderna av 2019 sjönk andelen till 26 procent, men är fortfarande störst. Totalt uppgick värdet av pangasiusexporten till $962 miljoner dollar under samma period.

 

Värde i dollar, se nästa bild nedan.

Fiskfarmar och nya dotterbolaget

 

Samtidigt som exporten till USA sjunker sedan 2019 så växer Vinh Hoans fiskproduktion. I fjol invigdes den nya fiskfarmen i Long An på 220 hektar kommer att starta i januari 2019 och den första skörden väntades ske i juli / augusti 2019. Har inget nytt kring processen där. Genom den nya farmen kommer egenproducerad fisk att öka med 40 procent från 2018. 

 

I augusti 2018 blev det känt att Vinh Hoan, med ett initialt kapitaltillskott på $13 miljoner dollar, grundade det nya dotterbolaget Vinh Phuoc Food Company Limited (VPF). Med huvudkontor i An Phu Hamlet, Chau Thanh-distriktet i Dong Thap-provinsen kommer de huvudsakliga affärsverksamheterna att bestå av bearbetning och konservering av skaldjur och fiskprodukter. 

 

Skälet bakom det nya bolaget ligger synergier kopplade till resterande del av koncernen. Avståndet från fiskfarmarna i Ben Tre-provinsen och Dong Thap-provinsen till VPFs bearbetningsanläggningar är endast 50 km och avståndet från VPF till Vinh Hoan Corporations huvudkontor är bara 1½ timmar bort. Detta har underlättat transporten av både rå fisk och färdiga produkter. Summa summarum – Sänkt logistikkostnad och minskad risk för försämrade produkter på grund av lång transporttid.

 

VPF har en fileteringsanläggning med hög bearbetningskapacitet, utökad jordbruksareal med ledig mark tillgängligt för framtida utbyggnad.

– 1 fileteringssanläggning med 800 medarbetare med en bearbetningskapacitet på 150 ton rå fisk / dag

– 2 fiskfarmar med en total yta på 75 hektar

– 1 kylförvaring med kapacitet på 3200 ton färdiga produkter

– Ledigt markområde på 8,5 hektar för framtida utbyggnad

 

Inom Vinh Hoan-koncernen väntas produktionen av bearbetat material öka från den nuvarande nivån på 850 ton / dag till 1130 ton / dag i slutet av 2021.

  1. Fonden Holberg Triton har en vikt på 6 procent i fondportföljen i Vinh Hoan Corporation. D.S

 

Konkurrenterna

 

Från förra inlägget på Nordnetbloggen illustrerades en bild över konkurrenterna inom fiskeindustrin och jag tänkte gå igenom dom lite snabbt och jämföra ett av bolagen mot Vinh Hoan Corp.

 

Minh Phu Seafood

 

Citerat från Nordnetbloggen 190315:

 

“Minh Phu Seafood Corporation grundades 1992 och är idag Vietnams största producent av tigerräkor. På den internationella marknaden är de i det absoluta toppskiktet. Exportvolymen blev rekordhög i augusti 2018 då exportkontrakten ökade kraftigt. Minh Phu exporterade 8 354 ton räkor i månaden och ökade med 35,2 procent från föregående år och nådde den högsta volymen i företagets historia, enligt ett pressmeddelande i september. I samma pressmeddelande framgick det att företaget exporterade 39 354 ton mellan januari och augusti 2018, en ökning med 18,3 procent från 2017.”

 

Hemsida: http://minhphu.com/

Vietstock: https://finance.vietstock.vn/MPC/financials.htm?tab=CSTC

 

Nam Viet Corporation 

 

Ett av de mindre bolagen i listan, men tveklöst det bästa bolaget när det kommer till IR. Varje månad släpper bolaget ett månadsbrev på engelska och samtliga rapporter/pressmeddelanden finns på engelska. Grundaren Doan Toi beskrivs som entreprenören som gick från att bygga civila och industriella byggnader genom Nam Viet Co Ltd, även kallat Navico, till att byta inriktning till fiskeindustrin 2000. 2007 var Navico faktiskt landets och kanske även världens främsta exportör av Pangasius, tre år före Vinh Hoan Co. Idag har bolaget en total area av fiskfarmar motsvarande 300 hektar längs Mekongfloden i söder. Utöver det har bolaget tre produktionsanläggningar med en bearbetningskapacitet uppgår till 120 000 ton pangasiusprodukter, främst frysta filéer, per år. Skillnaden med Vinh Hoan är att Navico är stora inom Tilapiaproduktion, men även mindre vanliga vattendjur som grodor och ormhuvudfiskar. 

 

Senaste åren har vinsttillväxten avtagit kraftigt för Navico. Bolaget omsatte $193 miljoner dollar  och gjorde en vinst före skatt på $35,8 miljoner dollar år 2018. Jämför man med 2016 till 2017 så var omsättningen miljoner dollar $127,2 miljoner dollar 2016, men steg till $177 miljoner 2017 och vinsten före skatt gick från $7,2 miljoner till $29,7 miljoner dollar. Återkommer med lite nyckeltal längre ner i inlägget där jag jämför Vinh Hoan och Navicos aktier.

 

Hemsida http://navicorp.com.vn/ 

Vietstock https://finance.vietstock.vn/anv/profile.htm?languageid=2 

 

IDI Seafood 

 

Sista noterade fiskproducenten i listan finner vi International Development & Investment Corporation även kallad, IDI Seafood. IDI är en del av en grupp av företag som odlar, processar och exporterar fiskprodukter såsom fiskmjöl, fisksås och fiskleverolja och en mindre del pangasiusprodukter. All verksamhet inom gruppen sker i Vam Cong i Dong Thap-provinsen. 

 

Mätt i börsvärde på $49,2 miljoner dollar är IDI minst av de noterade producenterna. IDI omsatte 2018 $316,4 miljoner dollar och vinsten före skatt landade på $15,1 miljoner dollar. Året dessförinnan landade omsättningen på $ 273,6 miljoner, men vinsten före skatt var hela $31,1 miljoner dollar. Aktien handlas till P/E 3 och P/B 0,39 i skrivande stund.

 

Hemsida http://www.idiseafood.com/

Vietstock https://finance.vietstock.vn/idi/related-companies.htm

 

Screening: Vinh Hoan vs. Navico

Efter sammanslagningen – Masan stänger hundratals olönsamma matbutiker

För inte så många veckor sedan kom nyheten om att Vingroup och Masan slår ihop sina påsar inom Consumer. Vingroup blev passiv ägare och Masan Group tar över driften av Vingroups VinMart och Vinmart+ och många andra varumärken. I samband med samgåendet gick Masan Group från att vara landets främsta inom fast moving consumer goods (FMCG) till att bli landets största retailföretag. Samgåendet innefattade ett bestånd av 3000 matbutiker runt om i Vietnam och flera varumärken bland annat Meat Deli. Det bolag som Masan Consumer kommer att samäga med Vingroup, VCM Services and Trading Development Joint Stock Company grundades i augusti i fjol. Sammanslagningen gick till genom att Masan Group köpte 83,74 procent av VCM Services and Trading Development JSC, som äger samtliga Vingroup-varumärken inom konsumentvaror.

Nu tänker Masan stänga 300 olönsamma butiker i Vietnam samtidigt som de har för avsikt att öppna mellan 300-500 nya matbutiker. Vincommerce siffror för 2019 visade en försäljningstillväxt på 67 procent från året innan. I rena siffror landade försäljningen på $1,12 miljarder dollar, men ebitda-resultatet landade trots det på -90,6 miljoner dollar. 

Masans målsättning för 2020, i och med sammanslagningen, är att nå $1,8 miljarder dollar i intäkter, en ökning med 64 procent från föregående år. Varav 24-25 procent av intäktsökningen kommer från de befintliga VinMart- och VinMart + -butikerna och resten kommer från nya butiker som väntas öppna under året.

Det egna varumärket inom fläsk, Meat Deli, säljs på ett antal VinMart + -butiker. Masan uppskattade att fläsk kommer att bidra med ytterligare 30 procent av försäljningen under H1 och 35 procent i försäljning H2 detta år. Frågan är hur Masan har resonerat kring fläskpriserna i Vietnam och kringliggande länder, fortsatt upp eller ner?

Förhoppningsvis kommer den nya verksamheten skala upp butiksdelen efter en effektiv rensning av mindre lönsamma matbutiker.

Vietnam förstärker tågförbindelserna – Nu kan man tågluffa från Hanoi till Beijing!

Samtidigt som många återhämtade sig från nyårsfirandet för två veckor sedan, lämnade det första persontåget från Hanoi med slutdestination Beijing. Jag har försökt följa upp utvecklingen kring just tågtrafiken i och till Vietnam, men det är ganska dött på nyhetsfronten. Det senaste jag skrev på tågfronten var nyheten om godstrafiken från Vietnam via Kina till Tyskland initierades i mars i fjol

Den nya rutten går två gånger i veckan från Gia Lam Station i Hanoi med stopp i Dong Dang, Bac Giang, Chongzuo, Nanning, Pingxiang, Zhengzhou för att slutligen nå Beijing West Railway Station. En tågresa på drygt 280 mil.

Enligt mina källa så ska tågen avgå från Hanoi varje tisdag och fredag och anlända till Beijing efterföljande torsdag och söndag. Avgång tillbaka till Hanoi sker samma dag som tåget anländer till Beijing. Priset för en VIP-kupé med fyra kojplatser landar på $343 dollar enkel resa.

 

Antalet nyöppnade depåer blev färre än väntat under 2019

Antalet nyöppnade aktiekonton minskade mot föregående år. Orsaken till den avtagande tillväxten kan ha att göra med de externa hoten i regionen såsom handelskriget och oroligheterna i Hong Kong. 

Antalet nyöppnade inhemska aktiedepåer uppgick till 187800 stycken, en minskning med 26 procent från föregående år. Motsvarande siffra för nya utländska aktiekonton uppgick till 3920 stycken hela 32 procent lägre tillväxt än 2018.

Som jag nämnde i nyårsinlägget så stängde VN-index upp 7,7 procent för 2019, men trots en skaplig kurstillväxt på det bredare indexet så föll omsättningen kraftigt. Under 2018 sjönk omsättningen till $178 miljoner dollar per dag på HoSE ner 26 procent från året innan. För HNX del så var fallet ännu kraftigare. Den dagliga omsättningen på HNX föll till $17,6 miljoner dollar hela 48 procent från 2018.

En glad nyhet är att de utländska investerarna, trots allt, nettoköpte aktier på HoSE för $286,3 miljoner, VND6,62 biljoner dollar, under 2019. Det samlade börsvärdet för HoSE och HNX exklusive UPCoM uppgick till $142,7 miljarder dollar.

Aktiecase: Saigon Ground Service – Ett bet på ökad flygtrafik

HoSE: SGN

I takt med att Vietnam ökar i popularitet som resmål och fler flygbolag väljer att öppna direktflyg till Vietnam ökar även tillväxtpotentialen för servicebolagen inom flygsektorn. När jag satt i söndags och tänkte på vilka ämnen jag skulle vilja ta upp denna vecka så insåg jag att det var länge sen jag pratade om flygindustrin. Jag har aldrig varit intresserad av att investera i just flygbolag, men varför inte investera i de som säljer spadarna än de som gräver efter guld? Det finns en hel del bolag verksamma inom flygindustrin och efter lite screening så hittade jag Saigon Ground Service JSC. 

Saigon Ground Service JSC

Grundades 2004 under ledning av The Aviation Service Center som är den del av statliga Airports Corporation of Vietnam. 2014 blev bolaget ett joint stock company och privatiserades året därpå.

Saigon Ground Service, även kallad Sasco, är specialiserat på kommersiella tjänster på flygplatser och har den tveklöst största marknadsandelen inom detta område på Tan Son Nhat International Airport – Vietnams största flygplats mätt i antalet passagerare. År 2018 tjänade Tan Son Nhat 38 miljoner passagerare, vilket överskrider flygplatsens kapacitet med 10 miljoner resenärer. Att Tan Son Nhat överskrider sin kapacitet är inget nytt utan är ett problem som det skrivits flitigt om i media i många år. Istället väljer Sasco att expandera till andra flygplatser med potential. Idag tar Sasco hand om 50 flygbolags ground service bland annat Emirates, Turkish Airlines, Qatar Airways, Cathay Pacific och Air France.

2015 tog Sasco över bland annat ground service på Da Nang International Airport som tog emot 13,2 miljoner passagerare 2018. Inom ground service ingår alltifrån ramphanteringen, städning av flygplan, check-in service, boarding, in- och avlastning av bagage till VIP-lounge tjänster. 

2016 etablerade Sasco sitt dotterbolag Sai Gon – Cam Ranh Ground Service på Cam Ranh International Airport som är turistorten Nha Trangs största flygplats med 8,5 miljoner passagerare under 2018. Bolaget noterades på HoSE i början av augusti 2018.

Enligt Sascos finansiella rapporter är affärssegmenten taxfree, lounge, souvenirer och konfektyr, samt drift av restaurang- och caféverksamheter de tveklöst största inkomstkällorna.Sasco har en fördel när det kommer till tullfria produkter och lounger på grund av stöd från sin strategiska partner Imex Pan Pacific Group, IPP Group, som äger 80 procent av high-end modesektorn i Vietnam. Sasco hanterar nästan alla lounger på Tan Son Nhat International Airport. Utöver samarbetet har bolaget statliga Airports Corporation of Vietnam kvar som delägare på 48 procent och sedan juli i fjol äger Vietjet 9,11 procent av bolaget och köpet värderades då till $6,05 miljoner dollar. Sedan 2011 har Vietjet en post motsvarande 5 procent av bolaget. I och med köpet blir Vietjet tredje största ägare efter Saigon Securities på 15 procent.

Enligt årsrapporten från 2018 omsatte Sasco VND 1,28 biljoner drygt $55 miljoner dollar och redovisade en vinst före skatt på VND 293 miljarder, $12,58 miljoner dollar.

Nyckeltalen

 

Årssammanfattning 2019 med personliga reflektioner och framåtblickande mot 2020

Då var det dags igen för mig att summera Vietnams ekonomiska år. Likt summeringen i fjol så tänkte jag ta upp några nyheter från året som gått och lägga till lite egna personliga reflektioner kring dessa. Jag har kikat runt på nätet på olika bloggar och nyhetssidor för att få en så god insikt i vad som väntas ske 2020 och tänkte dela med mig av dessa. 

 

2019

Året kom att bli året då Vietnam fick en påminnelse om att dess ekonomi inte längre är opåverkad av externa hot. Handelskriget mellan Kina och USA kom att påverka exporten, aktiemarknaden och konfidensen hos landets inköpschefer. På det nationella planet växte Vietnam på flera håll. BNP-tillväxten för 2019 uppgick till +7,02 procent i princip oförändrad tillväxt mot 2018 års tillväxt på 7,08 procent. Tillväxten väntas sjunka till 6,8 procent 2020 och utländska direktinvesteringar, FDI, väntas fortsätta att  vara det som avgör utfallet. Idag utgör FDI 20 procent av BNP-tillväxten och beroende på om handelskriget avtar i och med kommande fas-1-avtal och kanske till och med fas-2-avtal så kan målet passeras. Inflationen fortsatte att sjunka under året från 2018 årstakt på 3,54 procent till 2,76 procent. 

 

Samtidigt som inflationen sjönk ökade den privata skuldsättningen genom P2P-lån och snabblåneföretag. Just precis som statsskulden har börjat komma ner mot 45,6 procent av BNP från 2018 års nivå på 57,5 så ökar nu alltså den privata skuldsättningen istället. Jag tror personligen att utlåningen kommer att fortsatt vara i fokus under 2020 med mer regleringar inom privatutlåning och företagskrediter. Det är inte bara krediter för privatkonsumtionen som behöver ses över. Under sensommaren 2019 meddelade SBV att de inför särskilda kontroller mot instabila banker, ett sätt för SBV att visa omvärlden att myndigheterna tar skuldsättningen inom banksfären på allvar och vill samtidigt förebygga kriser likt bankkrisen 2014. Samtidigt har flertalet banker nu uppnått kraven för Basel II och i april i år höjde Standard & Poor Vietnams kreditbetyg för första gången på 9 år från BB- till BB. 

 

Ett kreditvärderingsinstitut som har hamnat i bråk med regeringen är Moody’s som i december sänkte outlooken för både Vietnam och 18 vietnamesiska banker. Kritiken lät sig inte väntas och bara något dygn efteråt kommenterade Vietnams finansministeriet outlooken med att säga att skälet till den sänkta outlooken var omotiverad. Skälet till sänkningen ska ha varit att centralbanken hade missat en utbetalning i tid till en av sina långivare. Summerar man finansministeriets kommentar så misstaget inte kommer att upprepas då “the Government of Việt Nam always honours all debt obligations in a reliable and timely manner as per commitments pledged with development partners and international financial institutions.” – –

 

Till skillnad från 2018 så bjöd året inte på så många M&As. Det största eventet inom den kategorin stod Vingroup och Masan Group för när de i början av december beslöt sig för att slå samman VinMart supermarkets, VinMart+, e-handelssidan Adayroi, VinEco och Masan Consumer Corp. Masan Group kommer att genom sitt Masan Consumer Corp bilda Vietnams största dagligvarukedja med tillhörande matvarumärken. I och med samgående har nu Vingroup lämnat fighten mot Masan group för att bli en passiv delägare i det nya bolaget.

 

Väl inne på stora large caps så måste ju de nya indexen som introducerades i oktober vara en av de mest intressanta nyheterna från året som gått. Den 18.e november i år presenterade HoSE innehaven för de tre nya indexen VN Diamond, VNFIN LEAD och VNFIN SELECT. I skrivande stund har endast en ETF skapats med VN FIN LEAD som underliggande och bakom ETFen står SSI Asset Managment. Förhoppningsvis lär vi se en ETF med VN Diamond som underliggande under innevarande år. Jag väntar med spänning!

 

 Vilka styrkor och problem lär vi behöva ha i åtanke under 2020? Om vi börjar med problemen så skulle jag rangordna dom i kronologisk ordning utifrån dess potentiella risk att påverka marknaden. På första plats har vi företagsobligationerna. I augusti i år skrev jag om att centralbanken SBV varnade för en skenande emittering av företagsobligationer i Vietnam. Sedan 2011 är det möjligt att handla företagsobligationer i Vietnam och på senare år har möjligheten att emittera företagsobligationer varit ett sätt för främst fastighetsbolag att komma runt regleringarna kring bankernas alltmer begränsade kredittillväxt. Förut fanns det bara två sätt att få in nytt kapital, antingen via nyemissioner eller traditionella banklån. 

 

Att företagsobligationer växer i popularitet är i sig inget problem utan snarare en sund utveckling av finansmarknaden. Däremot har regleringarna sackat efter utvecklingen av obligationsmarknaden och i somras förbjöd SBV bankerna att emittera nya företagsobligationer åt företag som behöver omstrukturera sina skulder.

 

Mellan januari till november i fjol emitterades företagsobligationer till ett värde av VND 237 biljoner eller $10,1 miljarder dollar. En tillväxt på 5,8 procent mot helåret 2018. genomsnittslängden obligationerna hade en löptid på 3,71 år med en årlig snittkupong på 8,7 procent. Fastighetsbolagen som sektor hade separat en betydligt högre snittränta på 10,24 procent årligen. Bland investerarkollektivet bestod endast 7 procent av utländska investerare som köpare till företagsobligationerna.

 

På andra plats har vi handelskriget.Som det verkar i skrivande stund så kommer det att skrivas ett fas-1 avtal i slutet av innevarande månad. Däremot har en konflikt mellan Iran och USA fått oljepriset att skjuta i höjden och kan påverka även skörare länder i Sydostasien. Skulle handelskriget nå ett fas 2 avtal och konfidensen i marknaden återhämtas till nivåerna vi såg 2018 så kan tillverkningsindustrin i Vietnam få en skjuts uppåt. Slutligen skulle jag säga en minskad riskaptit hos utländska investerare i kombination med lägre PMI-siffror kan förvärras. Visserligen har likviditeten på vietnamesiska börserna ökat från i våras. En stigande inflation på grund av afrikanska svinpesten som kan riskera att inflationen skenar iväg om den håller i sig samt PMI-siffror som faller neråt 48, kan sätta stopp för en fortsatt uppgång 2020. Inflationen skulle i sin tur påverka ränteläget som i sin tur påverkar kreditmarknaden. 

 

VN-indexet stängde på +7,7 procent för 2019 och i snitt omsattes $177,5 miljoner dollar per handelssession under året. Vid två tillfällen, senaste gången 30:e oktober, nådde indexet 1000-strecket och såg ut att stiga mot tidigare nivåer från 2018. En liten påminnelse till nytillkomna läsare så nådde VN-indexet 1204,33 i 9:e april 2018 för att sedan sjunka till nivåerna kring 880 vid årsskiftet 2018/2019. Hanoibörsen HNX slutade i princip oförändrat efter att ha öppnat året på 102,51 och stängt den sista handelsdagen för 2019 på 102,67 efter att ha varit uppe som högst på 110,88 den 18:e mars. HNX all-time-high uppnåddes den 6.e april 2018 och var uppe som högst på 138,02 för att sedan falla 26 procent till dagens kurs.

 

De möjligheter som Vietnams ekonomi har att vänta sig under 2020 är många. En av de viktigaste händelserna rent politiskt är att Vietnam får ta över ordförandeklubban i ASEAN från och med årsskiftet. Detta är ett viktigt tillfälle att visa hur långt Vietnam har kommit ekonomiskt och vilka möjligheter det finns för de länder som väljer att investera i landets ekonomiska framfart. Sedan har vi klassikerna som har legat i luften sedan jag började intressera mig för Vietnam, FTSE-Russell och MSCI-omklassificering. Så vitt jag vet så har varken MSCI eller FTSE-Russell inte kommit ut med något datum för när de ska göra sin årliga review ännu. Vanligen ser vi dessa reviews i juni för MSCI och augusti för FTSE-Russell. Likt i fjol är förväntningarna låga så skulle Vietnam gå från att klassas som en frontiermarknad till att klassas som tillväxtmarknad så kan vi se ett riktigt intressant år för vietnamesiska aktiemarknaden.

 

Slutligen väntas mer utländska direktinvesteringar fortsätta flöda in i Vietnam. Exempelvis ska Sharp och medicinteknikföretaget Nipro ska bygga ut sina verksamheter i Bình Phuoc Provinsen samt Saigon Hi-Tech Park. Året 2020 är ett år då många dekret och ekonomiska mål ska införlivas och jag kan bara avslutningsvis skriva att 2020 är året då Vietnam kanske kommer att bli landet på allas läppar!

 

Gott nytt år / Chúc mừng năm mới!

© 2024 Frontier Vietnam

Tema av Anders NorenUpp ↑