Månad: mars 2020

Sjunkande direktinvesteringar och Ford stoppar produktionen

Det börjar märkas på flera håll att utländskt kapital sinar. Under första kvartalet i år uppgick åtaganden om FDI (foreign direct investments) till $8,55 miljarder dollar. Detta är en fall på 20,9 procent mot motsvarande period i fjol. Samtidigt så sjönk betalningar av FDI med 6,6 procent under samma period eller $3,85 miljarder. Under mars godkändes 758 nya projekt i landet på motsvarande $5,5 miljarder dollar, medan 236 befintliga FDI-projekt fick kapitaltillskott på motsvarande $1,07 miljarder dollar. 

Tittar man igenom den nya projekten som godkänts så inser man snabbt att det finns ett stort projekt som står för den större delen av kakan. Ett naturgasanläggning i provinsen Bac Lieu höjde kvartalssifforna avsevärt under Q1 då anläggningen fick FDI på motsvarande $4 miljarder dollar. Med detta sagt så tror jag att Q2 lär ser riktigt dåligt ut. 

Samtidigt som nya och befintliga investeringar minskar så drar även de stora företagen ner sin produktion. Ford meddelade i veckan att de avser att avbryta all produktion i Vietnam med effekt från och med torsdagen den 26:e mars. 670 anställda berörs av stoppet och initialt kommer stoppet att pågå under ett par veckor med risk för förlängning. Jag skrev i slutet av förra året om Fords stora investeringsprojekt som i ett led att öka kapaciteten från 14000 bilar per år till 40000.

VN-index bröt den fem dagar långa nedgångssviten

Efter att ha tappat 10 procent på fem handelsdagar var det dags att stänga på plus. Det utländska investerarkollektivet fortsatte att lasta ur sina innehav och nettosålde för $29,43 miljoner dollar under onsdagens handelssession. Med hänvisning till förra inlägget så har de utländska investerarna nettosålt oavbrutet senaste 27 handelsdagarna. Säljsidan fortsätter att fokusera på large caps såsom Vinamilk och Vinhomes. Den dagliga handelsomsättningen fortsätter att ligga strax under $200 miljoner dollar. 

 

Tran Van Dung, Ordförande för Vietnams motsvarighet till Finansinspektionen, State Securities Commission, meddelade att de överväger en prissänkning på derivatmarknaden. Priserna för handel av derivatinstrument och servicekostnader är hårt reglerade och SSC menar att en sänkning av priserna skulle stimulera den lokala finansmarknaden.   

En god nyhet som jag snappade upp är att fiskeindustrin känner inte av coronakrisen. Fiskexporten sjönk under årets två första månader med 17,7 procent, till $912 miljoner dollar, mot ett år tidigare. Däremot ökade exporten i februari separat med 11,4 procent mot motsvarande månad i fjol. Totalt landade exporten för februari på $420 miljoner dollar.

Pandemin har som vi alla vet påverkat Kina ekonomiskt, en av Vietnams huvudmarknader. Förut att pandemin har orsakat tapp i vietnamesisk export till Kina, så ser vietnamesiska fiskbolagen en växande optimism då nya marknader ökar kraftigt.

Efter fiskfiléer är räkor den näst största fisk- och skaldjursprodukten som exporteras från Vietnam till EU. Vietnam har en marknadsandel på 4,3 procent av EUs fiskmarknad, strax bakom Thailand  på 4,5 procent, Indien 9,1 procent och Ecuador på hela 12,4 procent.

Enligt branschorganisationen, VASEP, så exporteras 70-80 procent av de vietnamesiska räkorna till Japan, USA och Europa. Resterande 20-30 procenten exporteras till Kina och Sydkorea. Coronautbrottet kommer att medföra att stora marknader att minskar importen från Kina och i sin tur ökar importen från andra länder, däribland Vietnam.

Börserna i Vietnam kraschar likt övriga världen – En summering av marknadsläget följer

Sedan coronaviruset började dyka upp i media har oron likt en rullande snöboll övergått till ren panik på världens börser. Även om Vietnam har officiellt väldigt få fall av coronaviruset så har utländska investerare tagit hem vinsterna och lämnat vietnamesiska börserna för ett tag framöver. Utflödet började på riktigt redan i februari efter att smittan i Kina börjat leta sig utanför landets gränser.  

Bildkälla: Vietstock.vn

Under februari nettosålde utländska investerare aktier för motsvarande -$100 miljoner dollar och i skrivande stund har utflödet pågått under 23 handelssessioner i följd. Enbart i mars (per 12:e mars) är vi uppe i ett utflöde på -$114,1 miljoner dollar. Detta kan sättas i perspektiv mot den genomsnittliga inflödet av FFI (foreign indirect investment) som uppgick till $1,98 miljarder dollar per år mellan 2016-2018 och $1,28 miljarder dollar mellan januari-juni 2019.

 

Tittar vi istället på index så är vi i en björnmarknad. VN-index noterade årets topp på 991,46 och stängde idag fredag den 13:e mars på 761,78, en nedgång på -23,16 procent. Men eftersom VN-index är ojämnt fördelad då de topp 10 största bolagen som har ungefär 53 procent vikt av VN-index. Så tänkte jag ta ett axplock av de bolag jag har kikat på under halvåret så skriker dom REA!

 

Vinh Hoan Corp VND 23500/aktie (Analystillfället VND39600 200122)

Handlas på nivåer vi inte sett sedan slutet av maj 2018. Uppe som mest i VND 54500 i mitten av december 2019. Det senaste från bolaget var ett förfarande gällande överträdelse av rapporteringsskyldighet från företagets fackförbund, Labor Union of Vinh Hoan Corporation. Fackförbundet hade sålt 32100 aktier i Vinh Hoan Corp mellan 24-25.e december i fjol. Fackförbundet straffas med böter på VND 50 miljoner $215 dollar). Utöver det så senarelägger dom årsstämman och utfärdar utdelning genom fondemission, nya aktier, motsvarande 90,9 miljoner stycken (innan låg antalet aktier på 92,4 miljoner stycken) fördelat på bolagets 2298 aktieägare, par value landar på VND 10 000 per aktie.

 

TNG Investment and Trading JSC VND13600/aktie (Analystillfället VND18300 190807)

Bolaget handlas P/B 0,83 och har haft det tufft. Delvis på grund av handelskriget som initialt var till deras fördel och nu senast har även coronaviruset påverkat deras försäljning. Likt Vinh Hoan har bolaget sedan analystillfället hunnit med en fondemission och en utdelning på VND800 per aktie. Sedan januari i år har TNG börjat producera munskydd, Antimicrobial Nano, i spåren av coronaviruset. Tundra Fonder har en ägarandel på 5,15 procent av bolaget.

 

HAX Hang Xanh Motors Service JSC VND11000/aktie (Senaste omnämnandet VND24850 191019)

Jag kom på att jag inte har skrivit ett aktiecase om Haxaco (bakläxa!). En kort nyhet om “budet” från Hyosung Group skrev jag däremot om i oktober i fjol . Problemet var att det hade skett ett missförstånd mellan Ho Chi Minh Stock Exchange och Haxaco. Missförståndet låg i att börsen uppfattade som att Haxaco och Hyosung hade kommit överens om köpvillkoren. Enligt börsen kom budet på VND45500/ $1,95 per aktie för motsvarande 51 procent av bolaget. Istället så drog sig Hyosung ur affären och  sedan dess har aktien dalat och stängde i fredags på VND11000.  

 

Så med vetskapen att innan Coronakrisen så var majoriteten av börsbolagen, med undantag för large caps, väldigt undervärderade. Skälet till dessa undervärderingar handlar inte om bolagen i sig utan det uttjatade problemet med likviditeten. Att spara i vietnamesiska aktier som liten spelare har hittills inte varit något problem. 

Personligen har det under senaste månaderna varit stundtals svårt att få in en order på 20 000 kronor i aktierna hos de medelstora bolagen med börsvärden kring 400 miljoner kronor. Ta NaFoods Group JSC som exempel ur min portfölj. $43 miljoner dollar/420 miljoner kronor i börsvärde och haft senaste året en omsättningsvolym på 86000 aktier per handelssession. Nu har omsättningen fallit till 34000 aktier per handelssession senaste månaden. Aktien handlas idag omkring VND 24000 (~$1) per aktie och ett snitt på 62 avslut/dag senaste månaden och genomsnittsposterna har legat på $1000 dollar.

 

Det största bolaget mätt i börsvärde i min portfölj, Hoa Phat Group, omsatte aktier för mellan 65-70 miljoner kronor per handelssession under föregående vecka. En ganska klen likviditet för ett large cap-bolag med ett börsvärde på 21,5 miljarder kronor. Samtidigt har genomsnittsposterna, inte median, legat kring $4330. Som sagt för en liten spelare är det inga problem men för större institutionella så är det bökigt att ta det via den öppna marknaden.

 

Så hur kommer det att gå för Vietnam kommande månader? Det enkla svaret på frågan finner vi nog i att kolla på den lilla ekonomiska data vi har idag från Kina under perioden coronaviruset slog till på allvar. Det vi inte vet om Kina idag är hur deras finanssektor kommer att tackla problemen som kommer att få landets ekonomi på svaj. Kinas tillverkningsindustri är visserligen tillbaka till 70 procents kapacitet, men den utländska efterfrågan på varorna som tillverkas väntas sjunka så lågt som 25 procent . Den inhemska konsumenterna väntas dra ner på konsumtionen då många kommer att gå direkt hem efter jobbet om de inte jobbar hemifrån. Butiker, restauranger och caféer kommer att drabbas, se bilder nedan.

Utöver det som kommer att spä minskad konsumtion när arbetsgivarna tvingas dra dra ner dom anställdas arbetstider, löner eller rent av varsla anställda. I vissa fall kommer anställda att få se lönerna reduceras med 20 procent . Lägre löner eller arbetslöshet leder till osäkerhet och uppskjutande av konsumtion såsom fastigheter och sällanköpsvaror. Kinas bilindustri såg försäljningen av nya bilar sjunka med hela 80 procent i februari. Försäljningen av privata bostäder i Kina föll mellan 50-100 procent, beroende stad, i februari. På årsbasis föll försäljningen med 33 procent för hela landet mot februari 2019. Cash is king i Kina och hälften av alla 480 tillfrågade företagsledare upplever likviditetsbrist. 9 av 10 av de tillfrågade upplevde lägre försäljning i februari mot februari föregående år.

Slutligen, som jag har tidigare skrivit om, flygindustrin och turismen väntas få sig en rejäl törn. Hela ⅔ av alla avgångar inom flyget i Kina ställdes in i februari, motsvarande 10 000 flygningar per dag. Den genomsnittliga dagliga passagerartrafiken i Kina uppgick till 470 000 passagerare, vilket motsvarar en minskning med 75 procent från samma period förra året. Nu är det så att detta behöver inte ske, men det är den närmaste kvalificerade gissningen jag kan göra baserat på de siffror vi har idag från Kina.  Det finns inget som talar för att det inte skulle kunna ske i Sverige för den delen, men det är en annan blogg. Turbulenta perioder som dessa är som bekant de bästa tillfällena att gå in på börsen. 

Vietnam inför inreserestriktioner för medborgare från EU och UK

Enligt officiell data har Vietnam skonats väl från coronaviruset. Fram till föregående helg hade Vietnam endast 16 påträffade fall av coronaviruset. Av dessa 16 hade samtliga friskförklarats. Nu har det däremot dykt upp ytterligare 16 fall på bara några dygn (måndag 200309) och regeringen punktmarkerar de värst drabbade regionerna, främst Europa, med inreserestriktioner.

 

Restriktionerna gäller alla visumansökningar från personer med pass från UK, Frankrike, Tyskland, Sverige, Italien, Kina, Spanien, Danmark, Norge, Finland, Sydkorea och Macao. Man kan även nekas inträde även om man redan har ett godkänt visum, visumstämpel, 5 års visumfrihet (gäller vietnameser utomlands samt familjärt anknutna till vietnameser utomlands) eller temporärt uppehållstillstånd. För att bli nekad trots godkänt visum måste man antingen haft en resehistorik från februari i år som innefattar europeiska länder alternativt andra regioner i världen med stor spridning. Ett annat skäl till att bli nekad är ifall du som resenär inte klarar hälsotesterna när du anländer till Vietnam. Stor spridning definieras med ett land där antalet smittade uppgår till över 500 personer alternativt länder där antalet nya smittade ökat med över 50 personer under ett dygn.

Bildkälla: Vietnam Legal Group 200309

För att följa utvecklingen globalt rekommenderar jag worldometers

 

Så hur hårt slår detta mot Vietnams ekonomi? Till att börja med är turismen, som vi känner till, en väldigt stor del av landets tillväxt och framförallt en av de snabbast växande delarna dessutom. Endast under perioden januari-februari förlorade turistnäringen i Vietnam $7 miljarder dollar till följd av coronaviruset, dvs. 23% av förra årets intäkter från turismen som landade på $30 miljarder dollar. Antalet anländande utländska resenärer sjönk med 21,8 procent under de två första månaderna mot föregående år samma period, endast 1,24 miljoner utlänningar anlände. Beläggningsgraden på hotellen sjönk kraftig under perioden och antalet hotellgäster sjönk nationellt med 80 procent YoY.

 

En studie som genomfördes 2.3 mars av statligt ledda The Private Economic Development Research Board (IV Board) frågade 1200 företag gällande deras verksamheters påverkan av coronaviruset. En tredjedel av de svarande bestod av småföretag med färre än 100 anställda. Studien visade att 74 procent av de svarande företagen skulle försättas i konkurs om epidemin fortsatte i över ett halvår. Dessutom hade 30 procent av de svarande förlorat mellan 20-50 procent av försäljningen medan 60 procent hade fått se sin försäljning halveras. De sektorer som hade drabbats värst var turism, textil, skotillverkning och utbildning.

FLC Faros åker ut ur FTSE ETF

Upp som en sol och ner som en pannkaka. Så skulle man kunna summera FLC Groups dotterbolag FLC Faros uppgång och fall. I slutet av februari beslutade FTSE ETF att utesluta FLC Faros från portföljen och dessutom sälja av de kvarstående aktierna motsvarande 2 miljoner stycken. FLC Faros är ett byggföretag med fokus på byggnation och kommersiella fastighetsprojekt.

Bakgrunden

Under 2017 hade bolaget ett börsvärde på över $1 miljard dollar och handlades kring VND 200 000. Per dagens datum handlas aktien kring VND 8000 och mycket har hänt sedan guldåret. Bolaget noterades 2008 och till en början steg bolagets omsättning och resultat kraftig under många år. Något som också steg var även lönerna inom bolaget som steg snabbare än både försäljning och vinsttillväxten. Det märkliga var att samtidigt som de hälften av de operationella kostnaderna kom från personallöner så minskade chefslönerna. Under 2018 sjönk chefslönerna till totalt $152,17 miljoner dollar en reduktion med $32350 mot året innan samtidigt ökade personallönerna från $26430 till $1,8 miljoner dollar, en ökning med 6710 procent! Som om inte det vore märkligt nog så sjönk nettovinsten under 2018 med 78,19 procent till ynka $8 miljoner dollar.

 

Sista kvartalet för 2019 var ingen munter läsning för de kvarvarande investerare som drömmer om fornstora dagar som aktieägare i  FLC Faros á la 2017. Omsättningen låg på $57,65 miljoner dollar (-7 procent YoY). Kostnad sålda varor sjönk 12 procent och sista raden ökade förvisso med 10 procent, men från låga nivåer, till $4,4 miljoner dollar. Skälet till de försämrade resultaten senaste åren ska ha att göra med kostnadskrävande projekt som bolaget inte kan kommentera resultatet på enligt lokala revisionsregler. 

Väl inne på regelefterlevande så är FLC Faros bland fem bolag med de högsta socialförsäkringsskulderna. Dessutom straffades ordförande Trinh Van Quyet med böter på $2850 för att ha undgått att registrera en försäljning av 57 miljoner aktier, motsvarande 8,93 procent av bolaget under slutet av oktober 2017. Slutligen har FLC Faros fått 31 krav på skatteinbetalningar på totalt $5 miljoner dollar mellan åren 2016-2019.

© 2024 Frontier Vietnam

Tema av Anders NorenUpp ↑