Månad: januari 2022

Privatiseringen av vietnamesiska flygplatser behöver snabbas på

Under första årets första vecka kom ett uttalande från transportministeriet där de vädjade om att privatiseringen av landets flygplatser behöver komma igång på riktigt. Idag finns det endast en privat flygplats, Van Don International Airport, som har fungerat som en modell på hur en privat flygplats kan drivas i Vietnam och fördelarna med att låta en privat aktör ta på sig finansieringsansvaret för en flygplats. Van Don international Airport är uppförd och ägs av vietnamesiska konglomeratet Sun Group.

Lite kort om Van Don International Airport. Flygplatsen, invigd 29 december 2018, ligger ungefär 50 km från Ha Long, Quang Ninh i norra Vietnam som är turistmålet Ha Long Bays närmsta stad. FLC Groups Bamboo Airways har flygplatsen som hub och övriga flygbolag som flyger till Van Don International Airport (IATA:VDO) är Vietjet, Vietnam Airlines, Qingdao Airlines och Donghai Airlines. Under 2019 tog flygplatsen emot 260 434 passagerare och just nu har flygplatsen endast en runway. Utöver flygplatsen färdigställdes Ninh Binh-Hai Phong-Quang Ninh Expressway år 2018 som passerar både flygplatsen och den viktiga containerhamnen i Hai Phong, prislapp $500 miljoner dollar och Sun Group stod för den större delen av kalaset. 

Vietnam har idag 33 flygplatser varav 22 är civila och 21 av dessa drivs av SOEn Airport Corporation of Vietnam som finns listad på UPCoM efter att ha börsnoterats på HoSE 2016. Jag bör ta in detta aktiecase i bloggen då jag tror ACV skulle vara ett intressant bolag om man spann av de mindre lönsamma flygplatserna och satsade på de växande flygplatserna kring Ho Chi Minh City, Hanoi och Da Nang. 

Jag har tidigare skrivit om flygindustrin i Vietnam och flygplatserna där jag tagit fram nuvarande problemen med de stora flygplatsernas eftersläpande underhåll och utbyggnad samt den allt växande turismen som växer snabbare än vad flygplatserna kan expandera. Svensk Exportkredit är en av finansiärerna tiIl upprustningen och även projekteringen av nya flygplatser i Vietnam och meddelade senast 2020 att de utfärdade en lånegaranti på $2 miljarder dollar byggandet av två nya flygplatser bland annat Long Thanh International Airport.

Innan pandemin växte turismen kraftigt och 2019 välkomnande Vietnam 18 miljoner internationella turister (upp från 10 miljoner året innan) för att sedan se siffrorna falla kraftigt till 3,8 miljoner besökare 2020 och 157300 år 2021. Fram till 2018 hade turismen 26-faldigats på 16 år, men än så länge är det långt ifrån turismen som vi ser i grannländerna och det är just därför en spinn-off i ACV skulle vara riktigt intressant. 

Skulle Vietnam få igång privatiseringen av internationella flygplatser i Vietnam skulle man slå USA på fingrarna i kapitalism. Faktum är att Branson Airport i Missouri är den enda kommersiella flygplatsen i USA som är privatägd där bolaget arrenderar flygfältet och sköter allt operationellt.

Vilka hinder står i vägen för denna privatisering? För det första behöver militärens flygflottiljer flytta ifrån de fyra kommersiella flygplatserna för att staten ska kunna sälja ut dom från ACV. För det andra behöver, som tidigare nämnts, befintliga renoveringar och utbyggnader av dagens flygplatser snabbas på för att kunna möta dagens kapacitetsbehov. Ett alternativ skulle vara att försvarsministeriet lämnar över förvaltningen av landningsbanorna till lokala myndigheter och investerarna får möjlighet att operera terminalerna.

Privatiseringen kommer sannolikt att ta lång tid och undertiden finns det lite case på området, men det som jag har tittat på sedan tidigare är bolaget Saigon Ground Service. Bolaget opererar på den största flygplatsen i Vietnam och växer i takt med att volymen flygresenärer ökar. Ett vietnamesiskt Swedavia.

2022 – Vinfasts genombrottsår?

Sedan Vinfast grundades 2017 har internationella journalister skrivit om fordonstillverkaren och nya bilmodeller har lanserats. Trots en försäljning på 30 000 bilar under 2021 och en målsättning på 42000 bilar under 2022 så skrivs det inte särskilt mycket om bolaget. Till allt detta så har Vinfast meddelat marknaden om två stora investeringar utanför Vietnam varav en fabrik i Tyskland och en batterifabrik i USA. Den första nämnda fabriken har Vinfast inte specificerat ändamålet, däremot ryktas det att Opels gamla fabrik i Eisenach väntas bli uppköpt av Vinfast. Fabriken i USA väntas tillverka batterier samt eldrivna bussar, däremot är det inte officiellt var i USA denna fabrik väntas byggas. Samtidigt som detta sker pågår en uppbyggnad av en batterifabrik i Ha Tinh, VinES Battery Manufacturing Factory, som väntas producera 100 000 batterier per år i en första fas på en yta av 8 hektar för att sedan expandera fabriken  till 12 hektar i nästa fas för att uppnå en produktion till 1 miljon batterier per år. Fabriken väntas stå klar och vara igång under 3:e kvartalet i år. 

 

I slutet av 2021 debuterade Vinfasts första två elbilar på den inhemska marknaden, VF e35 och VF e36, delvis byggda på BMW 5Xans ram bland annat. Dessa två modeller väntas lanseras i Frankrike, Nederländerna och Tyskland i år, men prislapparna är fortfarande inte officiella. Samtidigt som försäljningen ska nå väst, väljer man att fortfarande behålla tillverkningen av bilarna i Hai Phong och dessutom har Vinfast meddelat att de ska sluta tillverka fossildrivna fordon och bli en ren elbilstillverkare i slutet av innevarande år. 

 

Frågan är om Vinfast kommer att i och med att de slutar producera fossildrivna bilar bli helt oberoende av andra bilmärken? Som jag tidigare nämnt har komponenter från BMW och Mercedes återfunnits i de tidiga fossildrivna bilmodellerna. Om nu Vinfast börjar bygga upp en egen produktion av batterier, istället för att samarbeta med kinesiska batteritillverkare, slopar leasingprogrammet på batterier och börjar bygga bilar utan delar från tyska bilmärken tror jag vi kommer att få se Vinfast till en helt annan värdering i framtiden. 

 

På tal om värdering så har det skrivits en hel del om en kommande börsnotering i USA under andra halvan av 2022.  Vinfast har upprättat ett Singaporebaserat holdbolag, VinFast Singapore, för att kunna förenkla börsnoteringsförfarandet. Vinfast siktar in sig på en värdering om $60 miljarder dollar om dom lyckas ta in $3 miljarder dollar. Redan nu är Vinfast igång med sin första pre-IPO runda där dom söker $1 miljard dollar från utländska investerare. För att jämföra med liknande EV-plays så reste Xpeng $1,7 miljarder inför sin IPO 2020 och värderades därmed till $11 miljarder dollar samtidigt som de hade sålt 20 000 fordon vid samma tidpunkt. 

Utblick 2022 – Återhämtningens år?

Vietnams 2021 kom att bli ett år fullt av utmaningar när grannländerna stängde gränserna mot Vietnam och exporten blev lidande till den grad att många anställda i exportberoende branscher fick uppleva temporära massuppsägningar. Inte minst textilindustrin hade ett tufft år där bolag som Viet Tien Garment Corporation med 34000 anställda fick säga upp 94 procent av de anställda för att överleva nedstängningen under Q2. När vaccinationerna började komma igång på riktigt under Q3 så återgick så sakteliga större delen av Vietnams större städer till ett tillstånd var vardag innan pandemin. Regeringen var mycket med tydliga med förvarningar om att återöppnandet kunde mycket väl pågå under en begränsad tid och stadsdelar kunde stängas ner inom loppet av 24 timmar vid minsta trendförändring vilket också hände emellanåt. 

Inför 2022 väntas Vietnam växa mellan 6,5-7,5% och lämna bakom sig två år av BNP-tillväxt på 2,90% 2020 och 2,58% 2021. Många bedömare grundar sina estimat på samma faktorer. För att Vietnam ska undvika ett till år av låg tillväxt måste vaccinationen av landets befolkning uppgå till minst 70 procent under 2022. I skrivande stund är 57,9% av befolkningen färdigvaccinerad och 79,5% har tagit en dos mot covid-19. Utöver det måste regeringen lyckas balansera inflationen, som väntas öka nästa år, samtidigt som stimulanspaketet som ska klubbas i januari måste ge tillräcklig effekt och nå ut till så många utsatta grupper som möjligt. 

Stimulanspaketet väntas landa omkring $15-25 miljarder dollar (olika källor) och när det kommer till stora utrullningar av vaccin, stimulanser och andra publika investeringar såsom motorvägsbyggen känner vi till att historiskt kan landets byråkrati vara riktigt utdragen och kostsam. Skulle stimulanserna dra ut på tiden från beslut till utrullning riskerar Vietnam stora utflöden av utländskt kapital då dollarn och andra större valutor kommer att öka i värde och urholka investeringar i VND. Dessutom skulle fördröjda stimulanser öka arbetslösheten som befinner sig över 3%-spärren och ökade kraftigt från Q2 2021 på 2,62% till 3,72% under Q3 vilket är den högsta arbetslösheten i Vietnam sedan 2007 enligt IMF dataset.

Slutligen börjar många ekonomer att prata om Vietnams offentliga skuldsättning mot BNP som låg 2020 på en hälsosam nivå omkring 47% mot BNP vilket motsvarar en skuld på $160 miljarder dollar. I och med det kommande stimulanspaketet, som kanske kommer att behöva bli fler under 2022 och 2023, kan den just nu hälsosamma offentliga skuldsättningen äventyras på närmaste åren. Hur ser den privata skuldsättningen ut mot samma jämförelsemått? Faktum är att Vietnams privata skuldsättning i relation till BNP passerade precis Ryssland och ser ut att passera såväl Italien och Tyskland närmaste åren.

Vietnams privata skuldsättning har passerad 100% av BNP sedan ett tag tillbaka och som många ekonomer brukar uttrycka så påverkar en hög privata skuldsättning i förhållande till BNP, 100-150%, såväl tillväxt som återhämtning. Med hög privat skuldsättning går mer av tillväxten till att betala räntekostnader och det investeras mindre av såväl privatpersoner som privata företag.

Privata skuldsättningen i förhållande till BNP

Trots att 2021 kom att bli ytterligheternas år när VN-index och VN30 steg 35,39 respektive 43,47% YTD och antalet nya investment accounts motsvarade den totala konton som öppnats sedan vietnamesiska aktiemarknadens begynnelse och varav antalet utländska depåer ökade om än i mindre takt till totalt 38000 stycken. Frågan man ställer sig då är, när ska marknaden toppa ur? Det finns givetvis flertalet nyckeltal att tillgå för att svara på frågan men för att göra spegling mot Stockholmsbörsen så handlades OMX30 inklusive utdelningar omkring P/E 18 i slutet av november 2021 samtidigt som VN30 inklusive utdelningar handlades till P/E 14,8 30:e november samma år. Tittar man på bredare indexet VN-index (all share-index) handlas indexet till P/E 17,8. Den högsta värderingen som uppmätts på VN-index senaste 5 åren var 22:a mars 2018 när indexet värderades till P/E 21,6 vid börsens stängning.

Enligt Viet Dragon Securities Co. (VDSC) räknar dom med att VN-index ska upp till 1730 från dagens stängning på 1525 (220104) baserat EPS 17 för 2022. Det innebär en uppgång på +13,5%. De tror även att antalet nya depåer kommer att fortsätta växa i samma takt som året innan och ligga omkring 150 000 nya depåer per månad under 2022 och den dagliga likviditeten kommer öka till $1,5 miljarder dollar (+36% YoY). VDSC avslutar med att säga att margin lending ser ut att fortsätta växa i snabbare takt och under 2021 växte lånestocken på värdepappersbelåning (outstanding margin loan) till $6,3 miljarder dollar.  Som jag tidigare nämnt är värdepappersbelåningen fortfarande en liten del av vn-index totala market cap på $245 miljarder dollar (91,41% av BNP), men under stark tillväxt. Under Q2 uppgick värdepappersbelåningen till $5,6 miljarder dollar.

Antalet nya aktiedepåer (investment accounts) i Vietnam

Hur gick det för min portfölj?

Summa summarum kan jag inte klaga. Pga husrenovering har jag inte kunna lägga in några nya sparpengar på börsen då XL-bygg har ätit upp det mesta, men trots det ökade portföljen med 89% mellan nyåren och upp 231% sedan jag började föra statistik i juni 2019 då SSI saknar fortfarande portföljgrafer. Bästa aktierna blev i år VCI, SSI som dragit portföljen under året och bronspengen fick Nam Long Investment Corp som dubblade sitt börsvärde från början av oktober 2021 till nyårsafton efter att ha rapporterat ett kanonresultat och en guidance om VND 21,44 biljoner dong i omsättning för helåret 2021, hela 327% högre än under 2020 och VND 4,39 biljoner dong i vinst efter skatt och 12% högre mot samma period. Får jag lite tid under nästa månad ska jag gå igenom de 3 sämst presterande bolagen i portfölj och eventuellt sälja av någon dessa.

 

 

© 2024 Frontier Vietnam

Tema av Anders NorenUpp ↑