Nu kära läsare har jag fått en hel del feedback från er om vad ni skulle vilja läsa mer om på bloggen. Ett av de vanligaste skälen till att många väljer att inte investera i Vietnam är just avsaknaden av kunskap gällande vilka intressanta bolag som finns noterade. Dessutom tror många att det bara finns statligt ägda konglomerat?  Inte så konstigt med tanke på att en annan har i och för sig skrivit för det mesta om statliga bolag och regeringens reformer..

Nu tänkte jag ta och börja skriva lite fler aktiecase för att locka intresset för just Vietnam. Med lite tur kanske man får fler Vietnam-nördar att surra med tids nog.

För att begränsa mig så tänkte jag sätta upp lite krav på dessa aktiecase. Företagen måste vara helt privata, finnas på HoSE eller HNX, lönsamma och ha finansiell information på engelska.

Mitt första aktiecase är ett bolag som sysslar med smyckestillverkning och handel i ädelmetaller och klockor. Phu Nhuan Jewelry JSC , PNJ, har fått många priser. Bland annat ett pris under JNA Awards som Årets Arbetsgivare inom smyckesbranschen i Asien  2015. Bolaget grundades 1988 av People’s Committee of Phu Nhuan District. Kort därpå 1993 blev bolaget privatiserat. Smyckes branschen i Vietnam var vid den här tiden fortfarande ung och få konkurrenter.

1992 startade PNJ en bank, Dong-A-Bank, som finns än idag men har kantats av en stor skandal. 2018 uppdagades det att maken, Tran Phuong Binh, till sittande ordförande och nyckelpersonen Ms. Cao Thi Ngoc Dung hade förfalskat fruns underskrift och köpt aktier i Dong-A-Bank utan någon kontant utbetalning till ett värde av $150 miljoner dollar. Fallet ledde till stora skriverier om parets trovärdighet och om det fanns liknande fall i  PNJ. PNJs aktie föll på ett halvår med 40 procent och någon dom har jag inte tyvärr kunnat läsa mig till. Investmentbolaget VinaCapital har under de senaste åren tankat aktier i bolaget och var under 2018 bolagets femte största innehav.

Samtidigt som smyckesindustrin växer i Vietnam så ökar köpkraften och den övre medelklassen och överklassen i Vietnam växer ännu snabbare. Jag har skrivit om detta i fjol och faktum är att andelen ultrarika växer med 12% per år  i Vietnam under de senaste 10 åren .  Den närmaste konkurrenten, Ben Thanh Jewelry, backas av den tidigare storinvesteraren i PNj, Mekong Capital.

Just konkurrensen ses som den största risken med att gå in i PNJ. Ben Thanh väntas öppna 106 butiker före 2020.  Personligen så tror jag att lyxkonsumtionen i Vietnam kommer att vara ett bra bet samtidigt som man har sett att vietnameserna gillar nationella varumärken före utländska vilket kan göra matchen mellan Ben Thanh och Phu Nhuan Jewelry  JSC extra spännande! För närvarande är inte Ben Thanh Jewelry JSC  börsnoterad.

 

Kort om Phu Nhuan Jewelry JSC

HOSE:PNJ

Index: VN30

Grundat 1988 i Ho Chi Minh City (noterad HOSE 2009)

5646 anställda (2018)

Varumärken: CAO Fine Jewellery, PNJ Gold och PNJ Silver

Ordförande: Ms. Cao Thị Ngọc Dung, Vietnams 8:e rikaste kvinna 2018

Producerar 4 miljoner smycken per år och har 324 butiker (2018)

Marknadsledande i Vietnam med en marknadsandel på 5,2% rankad 16:e globalt. (2018)

 

Exporterar smycken till 

Europa: Danmark, Polen, Frankrike, UK, Tyskland, Ryssland, och Turkiet

Nordamerika: USA

Asien: Taiwan, Malaysia, Thailand, Japan och Australien