Vietnam efterliknar Kina i sina ansträngningar att växa ekonomiskt och ligger efter sin granne med ungefär ett decennium, säger experter.
De två kommunistiska länderna, om än politiska rivaler, har byggt upp sina statskontrollerade ekonomier på arbetstillfällen genom fabriksarbete för export.
Kina öppnade upp för utländska investeringar 1978 och Vietnam började 10 år senare. Nu anstränger sig Vietnam med att ta itu med korruption, trafikstockningar och sjunkande lönsamhet hos statliga företag i takt med en växande medelklass växer, alla kännetecken som för tankarna till Kinas historiska utveckling.
I det senare tecknet undersöker Vietnams nationalförsamling en proposition för att låta landet driva tre särskilda ekonomiska zoner. Det finns en chans att propositionen går igenom nästa månad. Zonerna skulle erbjuda utländska fabriksinvesterare tullbefrielser och långa hyresavtal. Kina skapade sina fyra första zoner 1979 för att locka utländska investeringar. De har nu 32 stycken.
”Jag vet inte om det är medvetet eller så, men det verkar som om det är en ledtråd att ta den sidan från CCP-playbook – Kinas kommunistiska parti”, säger Song Seng Wun, ekonom i banken CIMB.
”Vietnam har ett kommunistparti, så jag antar att det finns något i stil med” om Kina gör det, kan vi också anpassa dessa metoder utifrån vietnamesiska förhållanden. ””
Kontrollerad ekonomi och fabriksarbete
Regeringarna i båda länderna vände sig till fabriksarbetet för att massanställa outbildade människor, säger Ralf Matthaes, grundare av Infocus Mekong Research Consultancy i Ho Chi Minh City.
Tillit till fabriksarbetet, särskilt för export, gav Kinas ekonomiska tillväxt en skjuts på cirka 10 procent per år under årtiondet fram till 2010. Vietnams ekonomi har expanderat med mer än 6 procent årligen sedan 2015.
Vietnam, som Kina för ett decennium sedan, beror till stor del på produktion av lågteknologisk export, såsom kläder, möbler och bildelar. Kina har flyttat upp i värdekedjan till högteknologi och lutar mer mot expansion av tjänstesektorn.
Företag från Japan, Singapore, Sydkorea och väst, outsourcar fabriksarbeten till Kina och Vietnam för att spara på arbetskraftskostnader. Kina har kallats ”världens fabrik” och Vietnam är ett ”Kina + 1” resmål för investerare som vill expandera produktionen till ett ännu billigare land.
För fem år sedan slöt Vietnams ambassadör i Singapore fred med Kina som en gest när handelsförbindelserna växte. Vietnam, trots beroendet av Kina på grund av handeln, ser Kina som en utrikespolitisk rival. De utkämpade ett gränskrig på 1970-talet och nu pågår en tvist om suveränitet över delar av Sydkinesiska havet.
Att kunna hantera och förädla snabb tillväxt
Resultatet av fabriksdriven ekonomisk tillväxt som Kina såg för ett decennium sedan återspeglas nu i Vietnam.
Antalet vietnameser kategoriseras som medelklass och uppåt kommer att fördubblas mellan 2014 och 2020 till ungefär en tredjedel av landets befolkning på 93 miljoner, enligt Boston Consulting Group. Kina säger att bara 3,1% av dess 1,38 miljarder människor levde i fattigdom 2017.
I andra tecken på att Vietnam följer Kina är vietnamesiska arbetstagare som har börjat med ”jobbhoppning” (hoppa mellan jobb under kort tid) för högre lön och visar upp sin framgång med dyra smartphones, nya bilar och måltider på dyra restauranger. Trafiken börjar tjockna i finanscentrumet Ho Chi Minh-City motsvarande i Kinas storstäder som Peking och Shanghai sedan 2000.
Vietnams nedbrytning av korruption som pågick offentligt år 2017 följde också den kinesiska anti-korruptionskampanjen som experter säger blev hårdare under 2012.
Det är Vietnams tur att få sina statliga företag att fungera bra eller bli sålda, säger analytiker. Statligt ägda företag, en annan egenskap hos kommunistiska länder, dominerade den vietnamesiska börsen från starten 2000 till 2005, eftersom dessa tillgångar såldes, säger Kevin Snowball, VD på PXP Vietnam Asset Management i Ho Chi Minh City.
Tusentals Vietnam statliga företag har helt eller delvis privatiserats. Kina började reformera sina statliga företag för ungefär 20 år sedan och pressar dem fortfarande på att förändras efter en minskning av vinsten 2015 på grund av växande problem runt bolagsstyrning och arbetsproduktivitet.
”Vietnam etablerade en aktiemarknad för att sälja statliga tillgångar i grund och botten, för när börsen öppnade var i huvudsak allt som noterades statligt ägt fram till slutet av 2005,” säger Snowball.
”Regeringen måste spendera uppskattningsvis $25 miljarder dollar per år på infrastrukturinvesteringar för att upprätthålla inflödet av utländska investeringar att komma in och försäljning av statliga tillgångar finansierar detta delvis”, säger Kevin Snowball.
Källa: https://www.voanews.com/a/vietnam-progressing-toward-economy-that-resembles-china/4412680.html
Lämna ett svar